Skip to main content

Άνοιξε φτερά το πρώτο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης προσφέρει ανθρωπιστικό έργο στο κέντρο Προσφύγων της Θεσσαλονίκης για εκατοντάδες πρόσφυγες.

Εγκαινιάζεται αύριο το μεσημέρι το πρώτο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Η «Αλκυόνη» λειτουργεί χωρίς την οικονομική στήριξη της Πολιτείας ή της ΕΕ, αλλά με τη συμβολή αποκλειστικά διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων (κυρίως την Diakonie Katastrophenhilfe), παρέχοντας βοήθεια σε 100 άτομα ημερησίως και πολλές άλλες υπηρεσίες σε οικογένειες προσφύγων.

Η «Αλκυόνη» είναι πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αξιόλογες επιδόσεις στον τομέα της έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όπως οι πρόσφυγες, οι άστεγοι κτλ.

Η «Αλκυόνη» έχει έδρα στους τέσσερις ορόφους του κτηρίου επί της Οργανίδου 5, στην αρχή της Βαλαωρίτου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στόχος είναι να καλύψει βασικές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, και ειδικότερα των πιο ευάλωτων περιπτώσεων.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η «Αλκυόνη» από Δευτέρα ως Παρασκευή κι από τις 10.00' το πρωί μέχρι τις 4.00' μετά το μεσημέρι είναι η διανομή πρωινού και μεσημεριανού σε 100 άτομα κάθε μέρα, η παροχή ρούχων και παπουτσιών, η δυνατότητα να πλύνουν και να στεγνώσουν αυτοί οι άνθρωποι τα ρούχα τους, αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παροχή στέγης περιορισμένου χρονικού διαστήματος σε μικρό αριθμό διαμερισμάτων, όπως και σεμινάρια – εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και δράσεις με στόχο την πολιτιστική ανταλλαγή, επικοινωνία και διαδραστικότητα μεταξύ των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας.

Η «Αλκυόνη» ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματά της. Πρόσφυγες προσέρχονται στο κέντρο από τα κέντρα φιλοξενίας και βρίσκουν εκεί έναν δημιουργικό χώρο για να περάσουν το χρόνο τους, αλλά και ένα χώρο – καταφύγιο για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.

Ορισμένοι, όπως λένε οι αρμόδιοι της «Αλκυόνης», κάνουν μέχρι και μαθήματα μαγειρικής σε Έλληνες, προβάλλοντας τον γαστριμαργικό πλούτο της ιδιαίτερης πατρίδας τους, που εγκατέλειψαν.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα στελέχη της «Αλκυόνης» διοργάνωσαν εκδήλωση, όπου προβλήθηκαν βίντεο και εικόνες από τη Συρία και άλλες χώρες, όπως αυτές ήταν πριν τον πόλεμο και την καταστροφή. Η εκδήλωση ήταν συγκινητική τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τους Έλληνες που την παρακολούθησαν.

Στόχος των προσφύγων που είναι σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι να φύγουν για μια χώρα της Ευρώπης που έχουν επιλέξει, διότι εκεί πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να βρουν μια καλύτερη ζωή, αν και στο βάθος θα ήθελαν κάποτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τόνισε η υπεύθυνη της «Αλκυόνης», ενεργό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Ελεονώρα Ζώτου.

Σε ό,τι αφορά στα διαμερίσματα για την προσωρινή παραμονή οικογενειών, η «Αλκυόνη» νοικιάζει σήμερα διαμερίσματα για τέσσερις οικογένειες προσφύγων, που αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερα προβλήματα», που δεν τους επιτρέπουν να φιλοξενηθούν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.

Οι οικογένειες αυτές ανανεώνονται κάθε φορά που λαμβάνουν κλήση για μετεγκατάσταση. «Είναι ένα προσωρινό καταφύγιο αφού οι οικογένειες φεύγουν σύντομα και έρχονται νέες. Στο διάστημα που μένουν στα σπίτια επισκέπτονται καθημερινά το κέντρο για να τραφούν και να πάρουν ρούχα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν χρήση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και απασχόλησης των παιδιών», όπως λέει η κ. Ζώτου.

Τις επόμενες μέρες η «Αλκυόνη» προγραμματίζει άλλη μια δράση, με τη συγκρότηση ομάδας αφήγησης παραμυθιών από ενήλικες Αφγανούς και Έλληνες. Η ομάδα θα συγκροτηθεί με ευθύνη του ψυχοκοινωνικού τομέα του κέντρου, σε συνεργασία με την αφηγήτρια της Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση.

Τα στελέχη του κέντρου τονίζουν ότι στόχος είναι και η διασύνδεση με άλλες οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί έτσι ένα δίκτυο αλληλοενημέρωσης, αλληλοτροφοδότησης και ευρύτερης συνεργασίας.

Το ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε ότι η δομή της «Αλκυόνης» αποτελεί μια νίκη της κοινωνίας των ενεργών πολιτών και της αλληλεγγύης και πως δημιουργήθηκε από όσους έδωσαν τη μάχη του ανθρωπισμού στα σύνορα, στην περιοχή που το κράτος ήταν ανύπαρκτο και οι πρόσφυγες είχαν την ανάγκη όλων. «Δημιουργήσαμε, μέσα στη Θεσσαλονίκη πια, ένα χώρο όπου προσφέρουμε υπηρεσίες και αγαθά όχι μόνο σε πρόσφυγες αλλά και σε άστεγους. Μόνο με το κέντρο αυτό δεν λύνουμε το προσφυγικό και δεν σταματούμε τον πόλεμο, αλλά δείχνουμε τον δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος.