Skip to main content

Αλεξιάδης: Μέσα στο 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης

Θα δημιουργηθεί μια φόρμα η οποία θα αφορά στις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων, προανήγγειλε - Τι είπε για ΕΝΦΙΑ, επίδομα πετρελαίου και αγρότες

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα από το περιουσιολόγιο», επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως, ως λαός, «πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συνέπειας ως προς τις πληρωμές μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, «όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία, δεν χρειάζεται καν να τα ξαναδηλώσουν», αφού, όπως είπε, «το υπουργείο θα κάνει τη διασταύρωση των στοιχείων». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι θα δημιουργηθεί μια φόρμα η οποία θα αφορά στις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων.

Διευκρίνισε, δε, ότι «ο μισθός δεν θα μπαίνει στο περιουσιολόγιο. Θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζών, ωστόσο δεν θα φορολογηθούν».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι με σχετικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα δοθεί η ευκαιρία να δηλωθούν εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα. «Αν όμως δεν δηλωθούν, δεσμεύονται από το κράτος και θα υποστούν την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση», προειδοποίησε.

Αναφορικά με τις διορθώσεις που αφορούν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «το σύστημα θα ανοίξει άμεσα».

«Το επίδομα πετρελαίου θα βγει άμεσα και θα έχουμε πιο δίκαιη κατανομή, ανάλογα με την περιοχή», απάντησε, ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης, εξηγώντας ότι θα έχει αναδρομική ισχύ για τις αγορές που έγιναν από την αρχή της διάθεσής τους». «Ο κόσμος να αγοράζει κανονικά πετρέλαιο», καθησύχασε.

Ερωτηθείς για το ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι για να καταβληθεί θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

«Να αποκτήσουμε κουλτούρα συνέπειας ως προς τις πληρωμές μας», τόνισε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσει και το κράτος.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό, ο ίδιος είπε ότι «υπάρχει πλήρης διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον οποίο θα προκύψει «πιο δίκαια και αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν είναι δυνατόν ένα πάνω από 80% των αγροτών να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε επίσης ότι «τα τεκμήρια θα εξεταστούν» και ότι «μέσα στο 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης», αφού υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα.

«Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, μεγάλες αλλαγές θα έχουμε για τα εισοδήματα του 2016 και θα έχουν να κάνουν με το πλαστικό χρήμα», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.