Skip to main content

Αύξηση ως και 15% στο τουρισμό περιμένει η Αν. Μακεδονία- Θράκη

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μ. Αμοιρίδης προβλέπει έως και 100.000 αφίξεις εξωτερικού. Κατακλύζουν οι Τούρκοι τουρίστες την Αλεξανδρούπολη.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη καθώς ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης προβλέπει αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό έως και κατά 15%.

"Με βάση τις προκρατήσεις και τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι τουριστικοί πράκτορες για την καλοκαιρινή περίοδο εκτιμώ ότι οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης θα ξεπεράσουν ίσως και τις 100.000 , έναντι των 86.000 πέρυσι, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα αντιστοιχεί σε αύξηση μεγαλύτερη του 16%, όταν πέρυσι οι ξένοι τουρίστες που πέρασαν από τα δύο αυτά αεροδρόμια ήταν επίσης περισσότεροι σε σχέση με εκείνους του 2014, κατά 15%", είπε ο κ. Αμοιρίδης.

Πέρυσι, βάσει του αριθμού των διελεύσεων από τους συνοριακούς σταθμούς, υπολογίζεται αύξηση του οδικού τουρισμού κατά περίπου 10%.

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, στο αεροδρόμιο της Καβάλας "πιάνουν" αεροσκάφη 30 εταιρειών από 24 διαφορετικές πόλεις ενώ σε προορισμούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, έρχονται και Δυτικοευρωπαίοι τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Για φέτος οι τουριστικοί πράκτορες περιμένουν μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των τουριστών από Πολωνία, Βρετανία, Γερμανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και από Ουκρανία, ενώ σταθερά αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που εκδηλώνουν ιδιαίτερη προτίμηση για την Αλεξανδρούπολη, λόγω του ευρωπαϊκού προφίλ της πόλης και των πολύ καλών ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει. Σε κάθε αργία στη Τουρκία, η Αλεξανδρούπολη πλημμυρίζει Τούρκους επισκέπτες.

"Η τουρκική αγορά είναι πολύ σημαντική για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την περιοχή μας είναι το γεγονός ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, σε περίοδο δηλαδή που υπήρχαν προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων, οι αφίξεις των Τούρκων αυξήθηκαν κατά 7%", πρόσθεσε ο κ. Αμοιρίδης.

Για να συμβάλλει στη βελτίωση των υποδομών που υποστηρίζουν τη τουριστική κίνηση η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης διέθεσε περί τις 500.000 ευρώ για να δημιουργηθούν δύο ακόμη γραμμές ελέγχου διαβατηρίων στους Κήπους του Έβρου, για τη ταχύτερη διέλευση των επισκεπτών αφού πέρυσι το καλοκαίρι οι εισερχόμενοι έπρεπε να περιμένουν ως και επτά ώρες στις ουρές.

Η ΠΑΜ-Θ έχει επιλέξει τον τουρισμό σαν έναν από τους κλάδους που βρίσκεται στην αιχμή της αναπτυξιακής της πολιτικής. "Στο στρατηγικό μας σχεδιασμό εντάσσεται και η σταθεροποίηση των αυξημένων ροών τουριστών από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία. Με τη βελτίωση και των οδικών προσβάσεων, βόρεια και ανατολικά της Περιφέρειας μας, υπάρχει αύξηση τουριστών και επισκεπτών από τη Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία όπως και τη Σερβία. Θεωρώ ότι η δυναμική πολιτική μάρκετινγκ, που σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου προωθούμε, συμβάλλει στη προβολή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας. Κινούμαστε στο σωστό δρόμο", κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.