Skip to main content

Ζορπίδης:Επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις μας για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Οι εργασίες του συνεδρίου έμειναν μακριά από τη λογική ενός ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς, είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, προέδρου του αδελφού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Θ., παρουσία του προεδρείου του ΒΕΘ. Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ο Πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε ότι «ο ξαφνικός θάνατος του Παναγιώτη αφήνει ορφανό το επιμελητηριακό κίνημα» και ανακοίνωσε ότι σύντομα το ΕΕΘ θα ανακοινώσει τους τρόπους με τους οποίους θα τιμήσει ουσιαστικά τη μνήμη του εκλιπόντος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ζορπίδης ενημέρωσε το ΔΣ για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, που τελείωσε χτες, στις εργασίες του οποίου, για λογαριασμό του ΕΕΘ παρακολούθησαν οι τρεις αντιπρόεδροί του. «Στη συνάντηση που είχαμε με την κ. Νοτοπούλου, η οποία είχε καλέσει όλους τους φορείς για να προετοιμάσει το συνέδριο, είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου. Δυστυχώς δικαιώθηκα. Οι επιφυλάξεις αυτές επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι εργασίες του συνεδρίου έμειναν μακριά από τη λογική ενός ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θέματα που θέσαμε με υπόμνημα μας στην διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού (σ.σ. υπερφορολόγηση, λαθρεμπόριο, ρύθμιση 120 δόσεων και POS στα σχολικά κυλικεία), δεν μπήκαν καν στο συνέδριο. Άρα για ποια συνεννόηση να μιλήσουμε και γιατί να ξαναπάμε σε μία συνάντηση με την κυβέρνηση αφού δεν υπολογίζουν τα θέματα που τους θέτουμε» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

Επίσης ο κ. Ζορπίδης ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, η οποία όπως είπε, έγινε σε καλό κλίμα και με έκδηλη την διάθεση για καλή συνεργασία.

Διαμαρτυρία για την ΕΥΑΘ

Το ΔΣ του ΕΕΘ αποφάσισε ομόφωνα να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση αλλά και την ΕΥΑΘ γιατί απέλυσε 90 συνεργάτες της, που απασχολούσε με εργολαβική σχέση για την αποστολή των λογαριασμών και τον έλεγχο των ρολογιών υδροδότησης. Στη θέση τους προσέλαβε συμβασιούχους, ενώ ανέθεσε σε εταιρία την αποστολή των λογαριασμών. Με τις νέες μεθόδους το κόστος ανά ρολόι υδροδότησης τριπλασιάζεται, από 15 λεπτά του ευρώ, που ήταν με τους συνεργάτες, στα 49 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν εκπρόσωποι των απολυμένων.

Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ομιλία του κ. Σταύρου Βαρδαλά, νομικού συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο οποίος ανέλυσε τον νέο επιμελητηριακό νόμο. Τον κ. Βαρδαλά είχε προσκαλέσει η διοίκηση του ΕΕΘ, κρίνοντας ότι τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για το νέο νομικό πλαίσιο. Ο ομιλητής μίλησε για έναν πρόχειρο νόμο, που ενισχύει τον κρατισμό και την γραφειοκρατία, αποθαρρύνει και την αποκέντρωση, ενώ δεν προχωρά σε μέτρα που θα βοηθούσαν τους επιχειρηματίες, όπως η ενοποίηση υπηρεσιών.