Skip to main content

Ζορπίδης: Το «Ισχυρό Επιμελητήριο» συνεχίζει δίπλα στον Επαγγελματία

Ο επικεφαλής του ΕΕΘ έκανε τον απολογισμό της θητείας του, απάντησε στις προκλήσεις ανταγωνιστών και έθεσε τους στόχους για μία νέα τετραετία.

Το «Ισχυρό Επιμελητήριο» διεκδικεί ξανά την ψήφο των επαγγελματιών, «για να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ε.Ε.Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, απαντώντας απερίφραστα σε πρώην συνεργάτες και νυν ανταγωνιστές «ότι δεν σκοπεύει να βγει στη σύνταξη», ότι το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού είναι ανανεωμένο κατά 80% με μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων τα 42 χρόνια και, στόχος είναι μόνο η νίκη».

Ο κ. Ζορπίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζήτησε να του τεθούν οι πιο σκληρές ερωτήσεις γιατί όπως είπε δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση και μάλιστα από άτομα που συμπορεύτηκαν μαζί του για δύο θητείες και συγκεκριμένα από τον επί 11 χρόνια γενικό γραμματέα του Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Νικολόπουλο, που «ξαφνικά αμφισβητεί τις αποφάσεις που εκείνος ο ίδιος υπέγραφε».

Η λέξη «ανανέωση» δεν είναι μόνο στόχος,  αλλά έχει γίνει και «όπλο» στο στόμα των υποψηφίων των συνδυασμών για τις Εκλογές στο ΕΕΘ (2-4 Δεκεμβρίου). Επιστρέφοντας τις προκλήσεις ο κ. Ζορπίδης διερωτήθηκε «για ποια ανανέωση μιλάνε, εγώ έχω 11 χρόνια στο Επιμελητήριο και όταν ήρθα ήταν ήδη εδώ ο κ. Νικολόπουλος, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Αγγελίδης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σύμφωνα με τις οποίες αντίπαλος συνδυασμός τον κατηγορεί πως επί της Διοικήσεως του, συγκεκριμένες προμήθειες του Ε.Ε.Θ. (ανθοδέσμες) γίνονταν από ένα και μόνο κατάστημα, καθώς και ότι ανέθεσε τη διαχείριση των κονδυλίων επικοινωνιακής προβολής του Ε.Ε.Θ. σε σύμβουλο της αντιπολίτευσης που σήμερα είναι στο ψηφοδέλτιό του, ο κ. Ζορπίδης, υπενθύμισε ότι για κάθε προμήθεια γινόταν διαγωνισμοί, όπως και ότι ο επικεφαλής του Συνδυασμού που διακινεί αυτούς τους ισχυρισμούς είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν τα τελευταία χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών και Προμηθειών που έχει υπογράψει και τις σχετικές αποφάσεις.

«Το Επιμελητήριο όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε δημοκρατικά, με απόλυτη διαφάνεια, σε σημείο που όλοι οι σύμβουλοι, όλων των παρατάξεων, λάμβαναν κάθε μήνα αντίγραφα της οικονομικής διαχείρισης. Οι αποφάσεις για όλα τα θέμα ήταν στο 99% ομόφωνες, πλην ενός συμβούλου που εκπροσωπούσε το ΚΚΕ και ψήφιζε «παρών». Το Επιμελητήριο πήρε θέση σε όλα τα θέματα που αφορούν κλάδους των επαγγελματιών και με την ευκαιρία δηλώνω ότι θα ζητήσουμε αποζημίωση από την Αττικό Μετρό Α.Ε. για τους Μετρόπληκτους επαγγελματίες».

Όμως οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνδυασμών δεν ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες αναγνώρισε ο Μ. Ζορπίδης, παρότι αισθάνεται υποχρεωμένος, λόγω της επίθεσης που δέχεται, να απαντήσει.

Ο κ. Ζορπίδης μίλησε για ένα Ισχυρό Επιμελητήριο με αποθεματικό που ξεπερνάει τα 7 εκατ. ευρώ, το οποίο σκοπός είναι να αυξηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των επαγγελματιών, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που αφήνει η νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία.

Έχουν ήδη διερευνηθεί σε Γερμανία και Γαλλία δράσεις των Επιμελητηρίων για τη διαχείριση ή συνδιαχείριση χώρων εκθετηρίων, μεταφορικών σταθμών και γενικών αποθηκών.

«Στις προτεραιότητές μας είναι να δοθούν λύσεις στην άδικη υπερφορολόγηση των επαγγελματιών, την πάταξη του παρεμπορίου, στη διόρθωση του νομικού πλαισίου για το ακατάσχετο των λογαριασμών των επαγγελματιών», είπε ο επικεφαλής του Ισχυρού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας: «Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το μεγαλύτερο της Θεσσαλονίκης με 55.000 μέλη, θα έχει ισχυρή παρουσία, δυναμική συμμετοχή, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στο Περιφερειακό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας που πρόκειται να δημιουργηθεί».

Αναλυτικότερα, ειδικά για τις μετρόπληκτες επιχειρήσεις, ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι ο Συνδυασμός του θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να λάβουν αποζημιώσεις. «Αν και πετύχαμε την υπογραφή σχετικού μνημονίου που τις προβλέπει με το αρμόδιο υπουργείο, οι κυβερνήσεις κώφευσαν στις πιέσεις μας για την ενεργοποίησή του. Αλλά δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Οι επαγγελματίες αξίζουν και δικαιούνται να αποζημιωθούν, για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην κατασκευή του μετρό».

Όσον αφορά στο παρεμπόριο και τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων που μαστίζουν την κεντρική και τις περιφερειακές αγορές του νομού, δήλωσε ότι παρά τα δεκάδες έως τώρα υπομνήματα και παραστάσεις χωρίς αποτέλεσμα στις αρμόδιες αρχές, ο Συνδυασμός του θα επιμείνει και θα αγωνιστεί για την αλλαγή του νομικού πλαισίου όπως και για την επιβολή ιδιαιτέρως αυστηρών προστίμων έως και 20.000 ευρώ στους παράνομους διακινητές.

Τέλος, σε ερώτηση για το σημείο που θέτει τον πήχη των εκλογών, ο κ. Ζορπίδης, υπογράμμισε ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη φιλοδοξία, πέρα από τη νίκη. «Θέλουμε να είμαστε οι νικητές, επειδή ξέρουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και το μόνο που επιθυμούμε είναι να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, να παραδώσουμε το Ε.Ε.Θ. ουσιαστικό και Ισχυρό Στήριγμα στο πλευρό κάθε Επαγγελματία»