Skip to main content

Ζορπίδης: Στήριξη στην πραγματική οικονομία, όχι στους «αεριτζήδες»

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ζητεί από τον πρωθυποργό να ληφθούν μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας «και όχι των δραστηριοτήτων αεριτζήδων».

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης καταγγέλλοντας «χορό εκατομμυρίων τον οποίο χορεύουν αγκαλιασμένοι Τράπεζες και μεγαλοεργολάβοι, στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας».

Στην επιστολή του ο κ. Ζορπίδης ζητά να αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, «η έλλειψη της οποίας σήμερα στραγγαλίζει την αγορά» και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας «και όχι των δραστηριοτήτων αεριτζήδων, που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με τις ανάγκες της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ούτε με τις προσπάθειες ανάπτυξης του επιχειρείν»

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με έκπληξη διαβάζουμε στον Τύπο ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έτυχαν πολύ θετικής αντιμετώπισης από Τραπεζικά Ιδρύματα και με πολύ «ευλύγιστες» διαδικασίες εγκρίσεων. Προκαλεί όντως τρομερές εντυπώσεις οι αποκαλύψεις για δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μία εποχή στην οποία ισχύει (υποτίθεται) η «Τραπεζική Λιτότητα», λόγω προβλημάτων ρευστότητας των Τραπεζών, συνεχών ανακεφαλοποιήσεων τους κλπ.

Με τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών συνειδητοποιούμε ότι η Λιτότητα και στον χώρο των Τραπεζών δεν αφορά τους πάντες. Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν τους τρόπους να ξεφεύγουν από τους γενικούς κανόνες.

Εμείς οι επαγγελματίες, οι άνθρωποι της αγοράς και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, εμείς που αγωνιζόμαστε νυχθημερόν για να επιβιώσουμε μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, βλέπουμε τον χορό εκατομμυρίων τον οποίο χορεύουν αγκαλιασμένοι Τράπεζες και μεγαλοεργολάβοι, στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας! Εμείς που παρακαλάμε για ρύθμιση των οφειλών μας και πολύ δύσκολα στεκόμαστε όρθιοι από τα χρέη και τις τραπεζικές απαιτήσεις, παρατηρούμε έκπληκτοι ότι για κάποιους δεν υπάρχει άρνηση στις δανειοδοτήσεις και η λέξη «αποκλείεται» στα αιτήματά τους. Βλέπουμε επίσης ότι εξυπηρετούνται με ευλύγιστες διαδικασίες, ενώ εμείς πρέπει να ταλαιπωρούμαστε επί μέρες ενώ παρακαλάμε για χιλιάρικα.

Η ρευστότητα, η έλλειψη της οποίας σήμερα στραγγαλίζει την αγορά θα πρέπει τάχιστα να αποκατασταθεί. Σας καλούμε να λάβετε μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και όχι των δραστηριοτήτων αεριτζήδων, που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με τις ανάγκες της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ούτε με τις προσπάθειες ανάπτυξης του επιχειρείν, που εμπεριέχει μεγάλες πολλαπλασιαστικές δυνατότητες, προς όφελος όλων.

Για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Ζορπίδης

Πρόεδρος