Skip to main content

Ζορπίδης: Να ανταποκριθούμε επάξια στα συμφέροντα των επαγγελματιών

Καταφέραμε πολλά, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να καταφέρουμε πολύ περισσότερα, αναφέρει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρό Επιμελητήριο».

Κάλεσμα προς όλα τα μέλη του ΕΕΘ απηύθυνε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρό Επιμελητήριο», Μιχάλης Ζορπίδης, ώστε να τον εμπιστευτούν με την ψήφο του ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Ζορπίδη:

Αγαπητέ συνάδελφε,

Ο Συνδυασμός μας, το «Ισχυρό Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον Μιχάλη Ζορπίδη κατέρχεται ξανά στις εκλογές του Δεκεμβρίου, με έναν και μοναδικό στόχο, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει, προκειμένου η φωνή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, να γίνει ακόμη δυνατή και πιο αποτελεσματική για τα προβλήματα του επαγγελματικού κόσμου.
Καταφέραμε πολλά, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να καταφέρουμε πολύ περισσότερα.

Θέλουμε να ανταποκριθούμε επάξια και πολύπλευρα στα συμφέροντα των επαγγελματιών, αποφεύγοντας τις άναρθρες φωνές και τις «πιστολιές στον αέρα» που ποτέ δεν μας εξέφρασαν. .
Το «Ισχυρό Επιμελητήριο» αποτελεί εγγύηση για τους αγώνες της επόμενης μέρας.

Τι θα κάνουμε

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε
είναι:

- Η υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, έμμεσα και άμεσα, που τους στερεί κάθε δυνατότητα να διατηρήσουν βιώσιμη την επιχείρησή τους.

- Ο εξορθολογισμός των προϋποθέσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού που σήμερα είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών.

- Το νομικό πλαίσιο για το ακατάσχετο των λογαριασμών των επαγγελματιών, που δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει πράξη, παρόλο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στραγγαλίζονται με κατασχέσεις ακόμη και χρημάτων που προέρχονται από τα POS.

- Οι διαμαρτυρίες στα αμφισβητούμενα πρόστιμα από τα κλιμάκια ελέγχου των επιχειρήσεων. Προετοιμάζουμε παρεμβάσεις στα τοπικά ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) αλλά και στο ΕΦΚΑ-ΠΕΚΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης παρεμβάσεις για την ανεξέλεγκτη δράση ελεγκτικών μηχανισμών που αδιακρίτως επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα.

- Η πάταξη του παραεμπορίου, των παράνομα διακινούμενων τσιγάρων και όλων των παρανόμων προϊόντων. Έχουμε κατ΄ επανάληψη αποστείλει σχετικά υπομνήματα και προτάσεις στους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς για τη δημιουργία μικτών κλιμακίων με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου μας για συνεχή και αδιάλειπτο έλεγχο. Έχουμε κατ΄ επανάληψη αποταθεί στις αστυνομικές αρχές, με επιστολές και μηνυτήρια αναφορά στις δικαστικές αρχές.

- Η αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που έχουν επισωρεύσει τα εργοτάξια του Μετρό, στους επαγγελματίες, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Για το θέμα καταθέσαμε και μηνυτήρια αναφορά, ενώ υπογράψαμε μνημόνιο με την Αττικό Μετρό για την καταβολή αποζημιώσεων στους επαγγελματίες που πλήττονται.

Ποιότητα υπηρεσιών για τον Επαγγελματία

- Οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας έχουν πιστοποιηθεί για τη διαχειριστική τους επάρκεια. Θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της πιστοποίησης του συνόλου των υπηρεσιών μας.

- Εναρμονιζόμαστε με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

- Υιοθετήσαμε και θα βελτιώσουμε περαιτέρω την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην διοικητική εξυπηρέτηση των μελών μας (υπηρεσία μιας στάσης, ηλεκτρονική υπογραφή, έκδοση δικαιολογητικών).

- Θα ενισχύσουμε τη διαδικτυακή μας παρουσία με ένα δυναμικό Ιστότοπο (portal) διοικητικής υποστήριξης και όχι μόνο των μελών μας σε συνδυασμό με την παροχή εφαρμογής (application) για εύκολη πρόσβαση στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου.

- Μετά την ίδρυση του γραφείου στο Λαγκαδά, θα ενισχύσουμε την παρουσία του Ε.Ε.Θ και στα υπόλοιπα διοικητικά κέντρα του νομού σε συνεργασία με τους τοπικούς Ο.Τ.Α.

Ανάπτυξη ειδικών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών

- Υπηρεσίες πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης μελών μέσω mobile portal

- Υπηρεσίες υποστήριξης των δραστηριοτήτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Δημιουργία επιχειρηματικού Οδηγού και ηλεκτρονικής αγοράς.

- Υπηρεσίες δημιουργίας ηλεκτρονικών εκθέσεων για τις επιχειρήσεις –μέλη.

- Υπηρεσίες υποστήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Αξιοποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας

Στο πλαίσιο της Επιμελητηριακής νομοθεσίας επιδίωξη μας είναι:

- Να παρεμβαίνουμε για θέματα της τοπικής ή εθνικής οικονομίας που εμπίπτουν στις γνωμοδοτικές ή συμβουλευτικές αρμοδιότητές μας.

- Να συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, των τομέων των εμπορίων και των υπηρεσιών με έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας των μελών μας.

- Να ιδρύσουμε προθερμοκοίτιδες και θερμοκοιτίδες με υπηρεσίες που θα συμβάλλουν σε οικονομία κλίμακας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Να αξιοποιήσουμε την Επιμελητηριακή Νομοθεσία αναφορικά με τη διαχείριση επιχειρηματικών πάρκων και χώρων υποδοχής επιχειρήσεων, για τη διοργάνωση μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών και γενικών αποθηκών

- Να συνεχίσουμε την υλοποίηση κάθε μορφής συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων

- Να οργανώσουμε σεμινάρια, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα οποία να χορηγούμε αντίστοιχα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.

- Να ενισχύουμε οικονομικά δράσεις επαγγελματικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου.

Συνεργασίες με φορείς της πόλης

Θα επιμείνουμε και θα εμβαθύνουμε στην:

- Ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων με τα Επιμελητήρια για την επίλυση περιφερειακών και πανελλαδικών προβλημάτων όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου, αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των επιχειρηματιών κλπ.

- Περαιτέρω ανάπτυξη σχημάτων συνεργασίας με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΑΕΙ και ΤΕΙ

- Ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό της πολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και προβολή της κουλτούρας της πόλης με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

- Καμπάνιες προβολής των επιχειρήσεων των τοπικών αγορών για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού των υπεραγορών.

Εκπαιδευτικά και Επιμορφωτικά Προγράμματα

- Θα επεκτείνουμε τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε νέες επαγγελματικές δεξιότητες για την επιμόρφωση των μελών μας ή και τρίτων που ενδιαφέρονται να βγουν στην αγορά εργασίας.

- Θα εφαρμόσουμε προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών στις βασικές φορολογικές έννοιες και στις αρχές της λογιστικής.

- Θα διοργανώσουμε σεμινάρια οργάνωσης διοίκησης και μάρκετινγκ που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των επαγγελματία.

- Θα προβούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΠΠΕΠ στην πιστοποίηση των επαγγελματιών σύμφωνα με τα αντίστοιχα περιγράμματα.

- Θα δημιουργήσουμε νέα προγράμματα συμβουλευτικής, αλλά και ψυχολογικής στήριξης, με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για όλους τους Επαγγελματίες.