Skip to main content

Μετρό: Θα κλείσει για τρεις μήνες η Βενιζέλου- Βολές από Ζορπίδη (vid)

Δεν θα αντέξουν οι επαγγελματίες μέχρι το 2022, είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ για τα εργοτάξια στη Βενιζέλου. Ζήτησε να αποζημιωθούν οι καταστηματάρχες.

Να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες για τα προβλήματα που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εργοταξίων του μετρό στην πόλη, ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης κατά την αποψινή συνεδρίαση του ΕΕΘ με θέμα το μέτρο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος δεν παρέστη στη συνεδρίαση αλλά εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κωνσταντινίδη.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του έργου επισημαίνοντας πως η Βενιζέλου θα χρειαστεί να κλείσει για διάστημα περίπου τριών μηνών, τμηματικά, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες των αρχαιολόγων, ενώ η Εγνατία δεν θα κλείσει ποτέ και θα λειτουργεί πάντοτε με δύο συν δύο λωρίδες όπως γίνεται και σήμερα. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί και παλαιότερα από τους επικεφαλής της Αττικό Μετρό, το κλείσιμο της Βενιζέλου θα γίνει τμηματικά, πρώτα στο τμήμα κάτω από την Εγνατία, λίγο πάνω από το ύψος της Ερμού και μέχρι την Εγνατία, και στη συνέχεια το πάνω τμήμα, από την Εγνατία μέχρι την Ιουστινιανού. 

«Η Βενιζέλου θα χρειαστεί να κλείσει διότι ο σταθμός είναι ακριβώς κάτω από την οδό Βενιζέλου. Για να μπορέσει να κατασκευαστεί χρειάζεται να κλείσει η Βενιζέλου», σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, οι επαγγελματίες ζήτησαν να μην κλείσει η Βενιζέλου μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι θα ληφθεί υπόψη.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών. «Στον λαό κάνετε δοκιμαστικά. Πότε θα τελειώσει ολόκληρο το έργο, από τη Χαριλάου μέχρι τον Σταθμό;», ρώτησε ο κ. Ζορπίδης τον εκπρόσωπο του μετρό για να λάβει ως απάντηση «το 2022».

Εξηγώντας περισσότερα για τον πολύπαθο σταθμό της Βενιζέλου, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως «θα χρειαστούν δύο χρόνια κατασκευαστικές εργασίες μετά που θα φύγουν οι αρχαιολόγοι».

Ο κ. Ζορπίδης έθεσε ακόμα στη συζήτηση το θέμα του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης που είχε υπογραφεί το 2010 το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν εφαρμόστηκε παρότι είχε υπογραφεί από τον τότε υφυπουργό Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη και τόνισε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες ως προς τις υποχρεώσεις τους στην εφορία ή στον δήμο.

«Θέλουμε να ξέρουμε πότε επιτέλους θα τελειώσει το έργο, γιατί έχετε δαπανήσει πολλά εκατομμύρια και οι εργολάβοι έφαγαν πολλά. Ας δίνατε και στους επαγγελματίες μερικά εκατομμύρια για να τους ανακουφίσετε», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, απευθυνόμενος προς τον κ. Κωνσταντινίδη.

«Τι θα γίνουν οι επαγγελματίες του κέντρου που έχουν καταστραφεί; Πολλοί επαγγελματίες στην οδό Βενιζέλου οδηγούνται σε κλείσιμο. Δεν θα αντέξουν μέχρι το 2021, το 2022. Πρέπει κάτι να γίνει ώστε να αποζημιωθούν», είπε ο κ. Ζορπίδης. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της διοίκησης της Αττικό Μετρό και προσωπικά του κ. Μυλόπουλου και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του από τη συνεδρίαση. Όπως είπε, η στάση αυτή δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους επαγγελματίες.

«Δεν είμαστε αυτοί που νομοθετούν», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΕΕΘ, σχετικά με τις αποζημιώσεις προς τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Αττικό Μετρό δεν μπορεί να κάνει κάτι για τις αποζημιώσεις στους επαγγελματίες, αφού χρειάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όπως τόνισε ο ίδιος, το ζήτημα των αποζημιώσεων στους επαγγελματίες, έχει τεθεί εκ μέρους της Αττικό Μετρό σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, χωρίς, ωστόσο, ανταπόκριση.

 

Εν συνεχεία, ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης περιέγραψε την πρόοδο των έργων, επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει η διοίκηση της εταιρείας (δείτε εδώ) και παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, αλλά και οικονομικά στοιχεία σχετικά με τις απορροφήσεις.

Ο κ. Κωνσταντινίδης επιβεβαίωσε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μυλόπουλου τις οποίες ανέγνωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, σχετικά με το κλείσιμο της οδού Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, είπε πως η οδός Βενιζέλου θα χρειαστεί να κλείσει για διάστημα περίπου τριών μηνών, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες των αρχαιολόγων.