Skip to main content

Ζορπίδης: «Εγώ ποιον να συλλάβω; Τον Βενιζέλο;»

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης οι συνεχείς συλλήψεις επιχειρηματιών για μη καταβολή χρεών προς τη δημόσιο

του Γιώργου Χατζηλίδη

Σφοδρές αντιδράσεις στους οικονομικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας προκαλούν οι απανωτές συλλήψεις επιχειρηματιών για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, με τελευταίο ηχηρό κρούσμα τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Είναι αδιανόητο το κράτος να προχωράει σε συλλήψεις ενώ το ίδιο οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά επιχειρηματία. Προσωπικά έχω λαμβάνειν περί τις 300.000 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ», λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Εγώ ποιον να συλλάβω για αυτά αυτά που μού οφείλονται; Τον πρωθυπουργό; Τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, κ.Βενιζέλο ή τον έφορο».

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Νίκος Πέντζος, αναφέρει ότι είναι παράδοξο και λυπηρό φαινόμενο το δημόσιο από τη μία να οφείλει στις επιχειρήσεις και από την άλλη να προχωρά αδιακρίτως σε συλλήψεις. «Στηρίζουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά, με αφορμή και την πρόσφατη σύλληψη στην περιοχή μας, ρωτάω: Γιατί ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν πλήρωσε; Επειδή απλώς δεν ήθελε; Έχει το ίδιο πλαφόν και τις ίδιες εγγυητικές από τις τράπεζες; Δεν υπέστη μεγάλη μείωση τζίρου λόγω της κρίσης; Οι απαντήσεις είναι ευνόητες και δείχνουν ότι χάνεται το μέτρο. Αντί λοιπόν για τέτοιες υπερβολές, πρέπει να προχωρήσουν αμέσως οι διαρθρωτικές αλλαγές και να ληφθούν αντίβαρα για την ανάσχεση της ύφεση, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται θέτει εν αμφιβόλω την οικονομική επιβίωση ακόμα και των πιο έντιμων, αλλά και κάποτε εύρωστων, επιχειρηματιών, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Δημήτρης Λακασάς. «Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, πρέπει να γίνει μία απλή διάκριση: Άλλο κάποιος να μην πληρώνει από δόλο, οπότε θα πρέπει να τιμωρηθεί, και άλλο επειδή απλώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λόγω της ύφεσης. Στη δεύτερη περίπτωση προφανώς και θα πρέπει να επιδειχθεί ελαστικότητα, ιδίως μάλιστα αν το δημόσιο οφείλει επιστροφές ΦΠΑ. Το ζητούμενο δεν είναι να πάνε οι επιχειρηματίες στη φυλακή, αλλά να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Είναι προς διερεύνηση εάν οι επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο, αναφέρει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος. «Εάν αυτό συμβαίνει, τότε είναι άδικο. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συμψηφισμός. Η θέση μας πάντως είναι σταθερά κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής. Περιμένουμε πλέον να βρεθούν απέναντι στον νόμο τα μεγαλύτερα ‘ψάρια’ της φοροδιαφυγής», υπογραμμίζει.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τονίζει ότι μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που σκοπίμως δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί που άδικα στήνονται στον τοίχο και διαπομπεύονται καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα, εκ των πραγμάτων, να πληρώσουν τις οφειλές τους. «Η πολιτεία οφείλει 7 δισ.ευρώ σε επιχειρήσεις, αν έριχνε κάποια από αυτά στην αγορά τότε η κατάσταση για τον επιχειρηματικό κόσμο θα ήταν σαφώς καλύτερη», σημειώνει.