Skip to main content

Ζορμπίδης: Αφού δεν μας ακούν, ας μας κλείσουν

Την απογοήτευσή του για τη στάση τόσο της προηγούμενης όσο και της νέας κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις των επιμελητηρίων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, καλώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση να καταργήσει
Την απογοήτευσή του για τη στάση τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της νέας  απέναντι στις προτάσεις που καταθέτουν τα επιμελητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ),  Μιχάλης Ζορπίδης, καλώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση να καταργήσει τα επιμελητήρια αν θεωρεί ότι δεν έχουν ρόλο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «η προηγούμενη κυβέρνηση μάς αγνόησε και πήγε σπίτι της, ενώ το ίδιο κάνει και η νέα. Η ασκούμενη οικονομική πολιτική κινείται εκτός πραγματικότητας. Χαράχτηκε με λογιστικά κριτήρια, για να πάρουμε το δάνειο των 120 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα το ζούμε. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, αντί να αυξάνονται. Είχαμε προειδοποιήσει για αυτόν τον κίνδυνο, όχι μόνο εμείς αλλά όλοι όσοι ξέρουν πώς αντιδρά η αγορά, αλλά δεν εισακουστήκαμε». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα φανούν περισσότερο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ παρουσίασε και τα στοιχεία για τις εγγραφές και τις διαγραφές από τα μητρώα του επιμελητηρίου για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως και την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου. Ειδικότερα στο οκτάμηνο στα μητρώα εγγράφηκαν 3.099 επιχειρήσεις, έναντι 3.343 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ διαγράφηκαν 2.140 επιχειρήσεις,από 2.049, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 959, έναντι 1.294 την προηγούμενη χρονιά.

Αν και τα παραπάνω στοιχεία δεν δικαιολογούν της επανειλημμένες «φωνές» τον τοπικών φορέων για κύμα λουκέτων, ο κ. Ζορμπίδης διευκρίνισε ότι η μικρή, σχετικά, αύξηση των διαγραφών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία εσόδων-εξόδων τους, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές τους. Για να στηρίξει, μάλιστα, τα λεγόμενά του, ανέφερε ότι στη Β. Όλγας 9 στα 10 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Επίσης σημείωσε ότι η μικρή, σχετικά, μείωση των εγγραφών αποδίδεται στο ότι πολλά άτομα που έμειναν άνεργα αποφάσισαν να γίνουν μικροεπαγγελματίες.

Αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την «αδιαφορία» που επιδεικνύει, ο πρόεδρος του ΕΕΘ παρουσίασε πρόταση τεσσάρων σημείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα:

α) Να στηθεί επιτέλους ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας που θα έχει βασικό στόχο να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά.

β) Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ πρέπει να επιδοτούν τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας, χωρίς ειδικούς όρους, όπως η δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού.

γ) Να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα μείωσης της εταιρικής φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

δ) Την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στα πρότυπα του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Ρύθμιση χωρίς διαγραφή χρεών για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλών τους δεν έχει νόημα».

Ο κ. Ζορμπίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατασκευή του μετρό κάνοντας λόγο για φιάσκο που πλήττει ανεπανόρθωτα την οικονομία της πόλης. «Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι η χάραξη της γραμμής και η χωροθέτηση των σταθμών ήταν ένα μεγάλο λάθος. Στο μεταξύ η Πολιτεία παραμένει απούσα –αλήθεια που χάθηκε ο κ. Μαγκριώτης;- όταν οι επαγγελματίες καταστρέφονται», σημείωσε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, τόνισε ότι η πάταξή του αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά που θα μπορούσε να προσφέρει στον επαγγελματικό κόσμο η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση.  «Ο τζίρος εκτιμάται σε 2 δις ευρώ. Αν τα χρήματα αυτά έμπαιναν στα ταμεία των επιχειρήσεών μας, η εικόνα στην αγορά θα ήταν διαφορετική».

Τέλος άσκησε κριτική για την εξέλιξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου. «Η ιστορία της ΔΕΘ γελοιοποιεί όλους τους φορείς της πόλης που πέρυσι πήραμε μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης για τη μετεγκατάσταση της έκθεσης. Η πόλη, συλλογικά, έκανε τις επιλογές της. Ανάλογη μηδενική πρόοδο διαπιστώνουμε στην ανάπτυξη του λιμανιού, στη δρομολόγηση της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, στην αναγκαία ενοποίηση της ΔΕΘ με τη Helexpo».