Skip to main content

Ερωτηματικά για τις καθυστερήσεις με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Δύο χρόνια πέρασαν από την παραχώρηση των 62 στρεμμάτων στη Θέρμη. Παγωμένη παραμένει η σύμβαση που αφορούσε τη μελέτη της ΑΖΚ και των θυλάκων.

Επειδή η Διεθνής Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι, κατά παράδοση, εποχή μεγαλόστομων υποσχέσεων και σε ό,τι αφορά τα έργα και τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, ερχόμαστε να ρωτήσουμε τι επιτέλους θα γίνει με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αφού φέτος συμπληρώνονται δύο χρόνια από την παραχώρηση της έκτασης για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα, όταν, τότε, η παραχώρηση είχε δοθεί με την προϋπόθεση εντός 5ετίας να έχει θεσμοθετηθεί.

Η καινοτομία "πολύ παίζει" στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται ή όπως μέσες - άκρες τα πληροφορούμαστε. Και συγκεκριμένα, ενώ επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι το πού θα βρεθούνε τα χρήματα για να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις στο πρώτο θύλακα, αυτό της αγροτεχνολογίας, στη Θέρμη, δεν έχει ακόμη κατατεθεί ο φάκελος αδειοδότησης, για να κινηθούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Voria.gr, προκειμένου να προλάβει κενές περιεχομένου εξαγγελίες, από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, επιχειρεί να ρίξει φως στο θέμα αντλώντας έγκυρη πληροφόρηση και στοιχεία από τα μελετητικά γραφεία που μετά από διαγωνισμό είχαν αναλάβει (το 2009) την "Χωροταξική, Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Ωρίμανση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και των θυλάκων εντός αυτής".

Μάλιστα, πρόκειται για ένα έργο που είχε εξαγγελθεί το 2004 και για μία εταιρεία, την ΑΖΚ, που συστάθηκε το 2006 και από τότε προσπαθεί να αποκτήσει πραγματική οντότητα, με εγκαταστάσεις δικές της και ουσιαστική δυνατότητα υποστήριξης της καινοτομίας.

Στο μακρινό λοιπόν 2009 είχε ανατεθεί η παραπάνω μελέτη που σταδιακά εκπονούνταν, φτάνοντας ως το σημείο που θα έπρεπε, με πολιτική προφανώς παρέμβαση, να παραχωρηθεί δημόσια γη για να γίνει ο πρώτος θύλακας. Τότε, φορέας υλοποίησης του έργου ανέλαβε το ΥΜΑ-Θ και εκτελεστικός φορέας ( σ.σ διέθετε τεχνικές υπηρεσίες) η τότε κρατική, προ "Καλλικράτη" Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάποια στιγμή και ενόσω ήταν ενεργή η μελέτη, μεσολαβεί η τροποποίηση του νόμου της ΑΖΚ με απόφαση υπουργού Χρυσοχοΐδη και η χωροθέτησή της στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η μελέτη παγώνει και κάποια στιγμή τα μελετητικά γραφεία προσφεύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας την αμοιβή τους για τα περίπου 2/3 της μελέτης που είχε γίνει κι' αυτό επειδή είχε κλείσει το ΚΠΣ εκείνο ( πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα") και είχε απενταχθεί η σχετική πίστωση!.

Οι εταιρείες, δικαιώνονται στα δικαστήρια και τους καταβάλλεται το ποσό που διεκδικούσαν. Όμως, στο μεταξύ, με την πίεση που είχε ασκηθεί προκειμένου να αποκτήσει η Ζώνη γη για να στηθεί ο πρώτος θύλακας καινοτομίας, παραχωρείται έκταση 62 στρεμμάτων, από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Θέρμη. Στην έκταση αυτή υπάρχουν και ορισμένα παλαιά κτίσματα κάλυψης 7.000 τ.μ., που για να αξιοποιηθούν πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν παρεμβάσεις, όπως άλλωστε και στον εξωτερικό χώρο.

Κι αρχίζει μία συζήτηση, μετά την παραχώρηση, για το πώς μπορούν να βρεθούν χρήματα και όλοι μιλάνε για το ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020.

Μόνο που για να μπορέσει η Ζώνη να εξασφαλίσει κονδύλια για την χρηματοδότηση των απολύτως αναγκαίων έργων, πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθεί ο θύλακας, να έχουμε τη δημοσίευση σε ΦΕΚ. Αλλά για να προχωρήσει η θεσμοθέτηση θα πρέπει να γίνει η προπαρασκευή του φακέλου κάτι, που ορίζεται στη σύμβαση, αυτή δηλαδή που έχει παγώσει.

Τι θα κάνει λοιπόν ο φορέας υλοποίησης που είναι το ΥΜΑΘ; Θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της σύμβασης που υπάρχει ή θα τη διακόψει για να προχωρήσει στην ανάθεση νέας;

Tέλος Νοεμβρίου του 2015 το ΥΜΑ-Θ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ( σ.σ διαδέχθηκε την κρατική δομή που υπήρχε πριν τον "Καλλικράτη") και η ΑΖΚ καλούν τους μελετητές σε ενημερωτική σύσκεψη. Από τότε ανταλλάσονται έγγραφα, προθέσεις για συνεργασία, απόψεις αλλά το πράγμα δεν προχωράει.

Οι μελετητές πλέον πιέζουν για ενεργοποίηση της σύμβασης ώστε να ολοκληρώσουν τη μελέτη ή, σε διαφορετική περίπτωση, διακοπή της σύμβασης με υπαιτιότητα της πλευράς του δημοσίου.

Την πόλη όμως πρώτιστα την ενδιαφέρει το πως η πλευρά του κράτους, διαχειρίζεται αυτή την υπόθεση, που κάποτε, πριν 12 χρόνια, είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, αλλά σκάλωνε ξανά και ξανά στην οργάνωση του project, στην απερίγραπτη ελληνική γραφειοκρατία και στην αδιαφορία του συστήματος.

Τα πράγματα θα πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσουν. Θα γίνουν ενέργειες για τη θεσμοθέτηση του θύλακα, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να αντληθούν και κάποια κονδύλια για έργα; Θα δοθεί η δυνατότητα στη Ζώνη Καινοτομίας από τις soft ενέργειες προώθησης της καινοτομικότητας να αποκτήσει ουσιαστική δραστηριότητα; Θα ανταποκριθεί επιτέλους η Πολιτεία σε αυτό το όραμα ή θα το αφήσει να φθίνει μέσα από τις χρονοτριβές και τις αστοχίες;