Skip to main content

Οι ιδιωτικοποιήσεις ψηλά στην ατζέντα - Ζητούνται 5,7 δισ. ευρώ

Τα έσοδα επηρεάζουν την πορεία του χρέους, τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους θεσμούς αλλά και τη χάραξη του δρόμου εξόδου από τα μνημόνια

Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, μαζί με αυτό των κόκκινων δανείων, των δημοσιονομικών μέτρων και της εκκαθάρισης των οφειλών προς ιδιώτες. Στο σύνολό τους τοποθετούνται στην κορυφή των εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης. Οι δανειστές επιμένουν ότι το επενδυτικό κλίμα δεν πρέπει να διαταραχθεί σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο. Βεβαίως, ο βασικός λόγος που από την πλευρά τους «στοχοποιείται» το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη πηγή προσδοκώνται 5,7 δισ. ευρώ που πρέπει να μαζέψει η ελληνική πλευρά έως και τον Αύγουστο του 2018 (όταν τελειώνει το Μνημόνιο) και συνεισφέρουν στην πορεία του χρέους.

Δηλαδή, η άντλησή τους ή όχι επηρεάζει την πορεία του χρέους, τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους θεσμούς, αλλά και την χάραξη του δρόμου εξόδου από τα μνημόνια. Υπενθυμίζεται ότι στα έγγραφα της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο ως ενδιάμεσος στόχος των 5,7 δισ. ευρώ καταγράφεται η εισροή έως το τέλος του 2017 4,1 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται όμως από την... πραγματικότητα. Η έως τώρα πορεία του προγράμματος πηγαίνει μάλλον από το κακό στο χειρότερο και το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο. Ισως γι' αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τρέξει τουλάχιστον το κομμάτι του Ελληνικού, που είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο project.