Skip to main content

Ζήτημα χρόνου τα μεγάλα προσφυγικά κέντρα στη Γερμανία

Δημιουργία μεγάλων κέντρων υποδοχής προσφύγων όπου θα λαμβάνεται απόφαση για την παραμονή ή την απέλασή τους υπόσχεται ο υπουργός Εσωτερικών.

Δύο μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, Υποδομών και Πατρίδας, ο πρώην βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του προσφυγικού, την ενσωμάτωση, αλλά και τη θέση του Ισλάμ στην γερμανική κοινωνία.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι προτίθεται να επιταχύνει την δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, που προβλέπονται στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών. Το σκεπτικό της απόφασης είναι να τερματιστεί η κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την γερμανική επικράτεια και όσοι ζητούν καταφύγιο στη Γερμανία να μεταφέρονται απευθείας σε ειδικά κέντρα υποδοχής, στα οποία και θα παραμένουν έως ότου οι γερμανικές αρχές αποφασίσουν αν χρήζουν ασύλου ή αν θα πρέπει να απελαθούν από τη χώρα.

«Το φθινόπωρο το πρώτο ειδικό κέντρο υποδοχής»

Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η υποδοχή, κατάθεση αίτησης ασύλου και η απόφαση χορήγησης θα λαμβάνουν χώρα στα νέα κέντρα υποδοχής. Το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία των ειδικών κέντρων θα ετοιμαστεί πριν τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου και το πρώτο κέντρο υποδοχής θα λειτουργήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το φθινόπωρο».

Παράλληλα ο Χορστ Ζέεχοφερ υποσχέθηκε ότι στο άμεσο μέλλον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα των απελάσεων προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι «οι δυνατότητες ενσωμάτωσης της γερμανικής κοινωνίας είναι πεπερασμένες και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεπεράσει τα όριά της».

Ζεεχόφερ: «Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία»

Στη συνέντευξη ο νέος υπουργός Εσωτερικών επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα κατά πόσο το Ισλάμ ανήκει ή όχι στη Γερμανία. Θυμίζουμε ότι το 2010 ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ είχε δηλώσει σε αμφιλεγόμενη ομιλία του ότι «το Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία», μια άποψη την οποία επανειλημμένα έχει υποστηρίξει από τότε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Για τον Χορστ Ζέεχοφερ είναι ωστόσο σαφές ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία. Η χώρα έχει χριστιανική παράδοση στην οποία ανήκουν η αργία της Κυριακής, οι χριστιανικές γιορτές και έθιμα όπως το Πάσχα, η Πεντηκοστή και τα Χριστούγεννα. Είναι αυτονόητο ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ ανήκουν στη Γερμανία. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα εγκαταλείψουμε τις γερμανικές παραδόσεις και έθιμα».

Bild / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle