Skip to main content

Ζητείται σοβαρότητα...

Η στάση Μπουτάρη και Τζιτζικώστα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δείχνει γιατί η πόλη μας αντί για πρωτεύουσα των Βαλκανίων έχει καταντήσει πρωτεύουσα της εσωστρέ

του Γιώργου Χατζηλίδη

 

Ακόμα και την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε της πτώχευσης, οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα, επιβεβαιώνοντας, με εμφατικό τρόπο, γιατί η πόλη μας αντί για πρωτεύουσα των Βαλκανίων έχει καταντήσει πρωτεύουσα της εσωστρέφειας.

Αυτή τη φορά, αφορμή για το τοπικό  πολιτικό ξεγύμνωμα στάθηκε ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης, χωρίς να κάνει τον κόπο να μπει σε καμία συζήτηση με τους λοιπούς φορείς, ξεκαθάρισε πως ο δήμος θα διοργανώσει μόνος του τις δικές του εορταστικές εκδηλώσεις, έχοντας ήδη συστήσει για τον λόγο αυτό τη «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΕ», με πρόεδρο τον ίδιο και αντιπρόεδρο τον γνωστό επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη.

Αυτό βέβαια δεν αρέσει καθόλου στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Τζιζικώστα, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε τη δημιουργία Συντονιστικού για τον εορτασμό και κάλεσε τον Γ. Μπουτάρη να εντάξει τις εκδηλώσεις του  δήμου υπό αυτών της Μητροπολιτικής Ενότητας. Όχι πως προξενεί πλέον κάποια εντύπωση, αλλά στην πόλη μας δεν μπορούμε να τα βρούμε ούτε όταν είναι να το γιορτάσουμε.

Είμαστε σίγουροι βέβαια ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν ο Μπουτάρης θα έπρεπε να συνεργαστεί με τον αντιπεριφερειάρχη του Μπόλαρη, ή, αντίστροφα, αν ο Τζιτζικώστας θα έπρεπε να συνεργαστεί με τον Γκιουλέκα. Σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, έστω ελέω κομματικής πειθαρχίας, θα γιόρταζαν όλοι μαζί αγαπημένοι (τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες).

Σήμερα, όμως, ο Μπουτάρης θα κάνει τη χάρη του βαθέως ΠΑΣΟΚ και δεν θα συνδιοργανώσει εκδηλώσεις με τον δεξιό Τζιτζικώστα. Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του στη σκιά του δημάρχου που εξελέγη με πράσινη στήριξη. Ενδεικτικό του πόσο έχει κομματικοποιηθεί η κατάσταση είναι ότι στη σημερινή σύσκεψη, στην αντιπεριφέρεια, σε επίπεδο κορυφής, δεν εκπροσωπήθηκε ούτε ένας δήμος πράσινων αποχρώσεων. Θυμίζουμε και την ωμή πολιτική παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη, ως υφυπουργού των Εσωτερικών, στα του εορτασμού, όταν βέβαια δήμαρχος ήταν ο αντίπαλος Β. Παπαγεωργόπουλος-σήμερα σίγουρα θα πορευόταν αγκαλιασμένη με τον νυν δήμαρχο.

Και αυτές οι πολιτικές συμπεριφορές σημειώνονται, σήμερα, την ώρα που διαφαίνεται πως οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν, πολύ καθυστερημένα δυστυχώς, ότι εξαιτίας τέτοιων λογικών, που θυσιάζουν το κοινό καλό και τη μίνιμουμ συνεννόηση στον βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος και των προσωπικών επιδιώξεων, φθάσαμε σε αυτό το τραγικό σημείο.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στο 2012, να ζήσουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις με παράλληλες εκδηλώσεις εορτασμού δήμου και Μητροπολιτικής Ενότητας. Και η πολιτική ηγεσία της χώρας πού θα βρίσκεται; Αν δεν γίνουν εκλογές μέχρι τότε, θα είναι χέρι-χέρι με τον δήμαρχο, αν αλλάξει κάτι στο μεταξύ και προκύψει κυβέρνηση ΝΔ θα προτιμάει τον αντιπεριφερειάρχη.

Επιτέλους σοβαρευτείτε κύριε Μπουτάρη και κύριε Τζιτζικώστα...