Skip to main content

Ζημιές 61,86 εκατ. ευρώ για την Aspis Bank το 2009

Στα 61,86 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Aspis Bank το 2009, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο ΧΑ.

Στα 61,86 εκατ. ευρώδιαμορφώθηκαν οι ζημίες μετά από φόρουςκαι δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλουAspis Bank το 2009, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσητης τράπεζας στο ΧΑ.


Το ενεργητικό μειώθηκεκατά 7% το 2009, σε σχέση με το 2008 καιδιαμορφώθηκε σε 2,43 δισ. ευρώ, ενώ οιχρηματοδοτήσεις μετά από προβλέψειςμειώθηκαν κατά 12% σε 1,87 δισ. ευρώ, έναντι2,14 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008.


Ακόμα, οι καταθέσειςμειώθηκαν κατά 11%, σε 1,77 δισ. ευρώ, από1,99 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008, ενώ το σύνολοτων λειτουργικών εσόδων μειώθηκε οριακάκατά 1,6% σε 71,83 εκατ. ευρώ, έναντι 72,99 εκατ.ευρώ. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανώνμειώθηκε κατά 13% σε 95,34 εκατ. ευρώ, από109,11 εκατ. ευρώ.


Όπως αναφέρεται στησχετική ανακοίνωση, πέραν των επιπτώσεωντης οικονομικής κρίσης στη λειτουργίατης, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε ηανάκληση της άδειας λειτουργίας τωνβασικών της μετόχων, ήτοι των εταιριώνΑσπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς ΠρόνοιαΑΕΑΖ με απόφαση της ΕΠΕΙΑ στις 21.09.2009και της Commercial Value A.A.E. με απόφαση τηςΕΠΕΙΑ στις 25.02.2010, κατά τη διάρκεια τηςυλοποίησης της αύξησης μετοχικούκεφαλαίου.


Οι εξελίξεις αυτέςείχαν αρνητική επίδραση σε όλο το φάσματων δραστηριοτήτων της Τράπεζας καικυρίως στην χρηματοοικονομική θέση, τααποτελέσματα, τη φήμη και πελατεία της.Σε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις,η διοίκηση και το προσωπικό της Τράπεζαςαντέδρασαν με πλήρη διαφάνεια και τααποτελέσματα, ενεργητικό και καθαρήθέση της Τράπεζας αναπροσαρμόστηκανανάλογα.


Ταυτόχρονα, ξεκίνησανοι διαδικασίες για την αλλαγή τηςεταιρικής επωνυμίας και ταυτότητας, ηοποία θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχήΤακτική Γενική Συνέλευση.


Επιπλέον, όπως τονίζεταιστην ανακοίνωση, με στόχο τη διατήρησηικανοποιητικής ρευστότητας και επαναφοράτης Τράπεζας σε κερδοφορία, συνεχίζεταιαπρόσκοπτα η υλοποίηση στοχευμένωνδράσεων, ήτοι συντηρητική διαχείρισηκαι πιστοδοτική πολιτική με συγκράτησητης ανάπτυξης των χορηγητικών εργασιώντης Τράπεζας και συνεχιζόμενη περικοπήδαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι ηΤράπεζα βρίσκεται πλέον σε διαδικασίααύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ηολοκλήρωση της οποίας θα ενισχύσειουσιαστικά την κεφαλαιακή της διάρθρωσηκαι θα της επιτρέψει να επανέλθει σεομαλή τροχιά ανάπτυξης.