Skip to main content

Ζημία-μαμούθ για τη Siemens Ηλεκτροτεχνική το 2009

Ζημιές της τάξης των 151,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε στην οικονομική χρήση Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009 η Siemens Ηλεκτροτεχνικών Έργων και Προϊόντων ΑΕ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη θυγατρική του γ
Ζημιές της τάξης των 151,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε στην οικονομική χρήση Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009 η Siemens Ηλεκτροτεχνικών Έργων και Προϊόντων ΑΕ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ζημία αυτή οφείλεται κατά το μέγιστο μέρος της στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων με προβλέψεις για την κάλυψη έκτακτων κινδύνων κατά 63 εκατ. ευρώ, προφανώς λόγω αναθεωρήσεων συμβάσεων με πελάτες της επιχείρησης, καθώς και με ζημίες από διαφορές αποτιμήσεων συμμετοχών και χρεογράφων, κατά 47,9 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνεται, ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχονταν σε 254,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος εμφανίζεται αυξημένος κατά 33,1%, έναντι της προηγούμενης χρήσεως, γεγονός που οφείλεται, κατά βάση, στην απορρόφηση της συγγενούς επιχείρησης Siemens Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών ΑΕ, η οποία λειτουργούσε με τον διακριτικό τίτλο SIS.

Η εξέλιξη των οργανικών αποτελεσμάτων ήταν αρνητική, δεδομένου ότι το μερικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης ήταν ζημιά 35 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχου κέρδους 6,2 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση Οκτωβρίου 2007 - Σεπτεμβρίου 2008.

Σύμφωνα με τον 71ο ισολογισμό της, κατά την τελευταία χρήση η επιχείρηση διαθέτει πλέον αρνητικά ίδια κεφάλαια (-129,9 εκατ. ευρώ) και για να συνεχίσει να λειτουργεί νομίμως θα πρέπει να πραγματοποιήσει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προφανώς με μετρητά του γερμανικού ομίλου.

Το σύνολο των κεφαλαίων που απασχολεί η εταιρεία ανέρχεται σε 269,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 262,9 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών (190 εκατ. ευρώ) αφορούν υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δηλαδή άλλες θυγατρικές του πολυεθνικού ομίλου.