Skip to main content

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Λάρισας

Με βασικό σύνθημα «δεν πάει άλλο» οι αγρότες του νομού Λάρισας ετοιμάζονται για μαζική κάθοδο στους δρόμους από τις 20 Ιανουαρίου, διεκδικώντας άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση στα μεγάλα προβλήματα πο
Με βασικό σύνθημα «δεν πάει άλλο» οι αγρότες του νομού Λάρισας ετοιμάζονται για μαζική κάθοδο στους δρόμους από την επόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου διεκδικώντας άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στον Τύρναβο επαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο από τους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς της περιοχής ενώ την Παρασκευή  οι αγρότες των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στο δημοτικό στάδιο της πόλης. Παράλληλα υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη σε ολόκληρο το νομό για μαζική κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και μέχρι την Τετάρτη 20 του μήνα.

Σε ψήφισμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η συντονιστική επιτροπή αγροτών της Λάρισας, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η οικονομική κατάσταση των αγροτών συνεχώς χειροτερεύει. Κανένας δεν μπορεί να κρύψει την μείωση του εισοδήματος μας. Τα βασικά μας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μένουν απούλητα σε χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές. Το αγροτικό μας εισόδημα είναι μηδενικό και η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι απελπιστική. Τα δημητριακά , το λάδι, το βαμβάκι, το βιομ. ροδάκινο, το αχλάδι κατέρρευσαν και είναι στα αζήτητα. Οι αντοχές των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων της υπαίθρου εξαντλήθηκαν από την μη πραγματοποίηση των εξαγγελιών - υποσχέσεων στήριξης και δημιουργίας προϋποθέσεων για παραμονή στα χωράφια τους. Η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος για τη χώρα μας ξεκίνησε και τελείωσε με πρωτόγνωρες τιμές για τα καύσιμα, υπερβολικά υψηλές τιμές για τα λιπάσματα με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να γίνει δυσβάστακτο. Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την περιοχή μας είναι η έλλειψη νερού για άρδευση και το υψηλό κόστος για την ανεύρεση και χρήση του. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να μετριάσουν το πρόβλημα και να δώσουν στον αγρότη την δύναμη και την αισιοδοξία ότι μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί την γη του».
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Το διεκδικητικό πλαίσιο των Λαρισαίων αγροτών συγκεκριμενοποιείται στα παρακάτω αιτήματα:
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: 
Συνέχιση-χρηματοδότηση της εκτροπής Αχελώου-παράλληλα έργα – Κάρλα – φράγματα και λιμνοδεξαμενές για ύδρευση – άρδευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
2. Άμεση εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης με ταμειακή διευκόλυνση στην 1-2-2010.
3. Άμεση οικονομική στήριξη των προϊόντων που κατέρρευσαν
(Δημητριακά -Βαμβάκι -Καλαμπόκι -Λάδι - Γάλα- Βερίκοκα -Δαμάσκηνα -Κεράσια -Αμύγδαλα). Άμεση καταβολή 2 ευρώ ανά δένδρο στην ελιά και οριζόντια καταβολή στα μήλα όπως έγινε στο Νομό Καστοριάς αμπέλια όπως έγινε στην Κρήτη.
4.  ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ •ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΣΠΟΡΙΑ •ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ 40%
•ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του ΕΦΚ πετρελαίου για όλες τις καλλιέργειες μόνο σε αγρότες-κτηνοτρόφους. •Επιστροφή ΦΠΑ για την ζωική και φυτική παραγωγή στο 15%.
5. Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών-κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ (δόσεων - τόκων) για 3 χρόνια.
6. Άμεση αποπληρωμή
-Νέων αγροτών - Σχεδίων βελτίωσης (παλαιών) - Έναρξη νέων σχεδίων βελτίωσης.
7. Συνέχιση των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για τα επόμενα 5 έτη. (Νιτρορρύπανση - Βιολογικά προγράμματα).
8. Άμεση στήριξη της κτηνοτροφίας (Αγελαδοτρόφων - Χοιροτρόφων Προβατοτρόφων).
9. Αξιοποίηση των εργοστασίων Ε.Β.Ζ. προς όφελος της αγροτικής παραγωγής.
10. Συνέχιση των επιδοτήσεων σε ποσοστό 100% για τον καπνό έως το 2013.
ΘΕΣΜΙΚΑ:
1. Εθνική στρατηγική και σχεδιασμός της αγροτικής οικονομίας ενόψει του 2013.
2.  ΕΛΓΑ νέος κανονισμός: επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης όλων των φυσικών αιτιών.
3. Σύσταση φορέα μητρώου εμπόρων για προστασία παραγωγών-καταναλωτών.
4.  ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
Να αποτελέσει εργαλείο άσκησης εθνικής πολιτικής, π.χ.: Μέτρα που θα αποτρέπουν την αγορά γης από μη αγρότες
Φορολογικά κίνητρα κ.λπ.
Υλοποίηση εξαγγελίας για καταβολή 1 δισ. ευρώ σε αγρότες-κτηνοτρόφους.