Skip to main content

Ζέρβας:Ο δήμαρχος δεν μπορεί να έχει άποψη για καθετί σε εθνικά θέματα

Ο δημοτικός σύμβουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας καθώς και να επιβάλλεται η τιμωρία που αξίζει η αξιόποινη πράξη.

Την άποψη πως «προφανώς ακούστηκαν οι αλήθειες, προφανώς είμαι σύμφωνος προς την κοινή στάση του δημοτικού συμβουλίου και ολόκληρης της πόλης» ωστόσο «εγώ πάντα θέλω να κοιτάω και την επόμενη ημέρα. Να μην προχωράμε με ανίατα προβλήματα» διατυπώνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην μέλος της παράταξης του Γ. Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σε μια τέτοια επέτειο βρέθηκαν συμπολίτες μας μπροστά στα λάβαρα, να κάνουν ακριβώς τις ίδιες αποτρόπαιες πράξεις που ήμασταν όλοι μαζεμένοι εκεί για να τις καταδικάσουμε» λέει ο κ. Ζέρβας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5 και προσθέτει πως πλέον «πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Να μην υπάρχουν σκιές».

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας υπογραμμίζει την ανάγκη να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας καθώς και να επιβάλλεται η «τιμωρία που αξίζει η αξιόποινη πράξη» στον εκάστοτε δράστη.

Ακόμη παραπέρα, «έχει ειπωθεί από πολλούς ότι από την εποχή των μνημονίων και μετά οι υπηρεσίες που είναι σε θέση να προσφέρει ο κάθε δήμος, είναι μικρότερες απ' ό,τι ήταν παλιότερα» παραδέχεται ο κ. Ζέρβας, όμως συμπληρώνει πως «οι δήμοι στάθηκαν ουσιαστικά η βάση πάνω στις οποίες οι βασικές υπηρεσίες προς τον πολίτη γίνονται καθημερινά πράξη» όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Παρά τις αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, το περιστατικό άσκησης βίας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχει να κάνει με «άλλου είδους πληγές. Με εθνικά ζητήματα. Το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα» και έτσι «όλα αυτά στη βεβαρημένη συνείδηση του μέσου πολίτη λειτουργούν με κάποιο τρόπο, δημιουργώντας μια αίσθηση αντίδρασης και έχουμε τέτοια φαινόμενα», υποστηρίζει ο κ. Ζέρβας, ενώ κατά την εκτίμηση του ιδίου «δεν είναι το ίδιο εύκολο για κάποιον να είναι δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και να 'ναι δήμαρχος σε μια μικρότερη πόλη. Έχει να λύσει και πολλά άλλα θέματα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κ. Μπουτάρη και τη στάση του επί της ονομασίας των Σκοπίων ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δηλώνει πως «ο Γιάννης Μπουτάρης, είναι ο Γιάννης Μπουτάρης. Έχει τον χαρακτήρα που έχει. Φέρεται και τοποθετείται δημόσια για όλα αυτά τα θέματα όπως αυτός κρίνει. Εγώ ή πολλοί άλλοι δεν θα φερόμασταν με τον ίδιο τρόπο, θα 'χαμε ίσως διαφορετικές ευαισθησίες. Εγώ θεωρώ ότι ο δήμαρχος είναι δήμαρχος. Δεν μπορεί να έχει άποψη για κάθε τι που συμβαίνει επί εθνικών θεμάτων, ειδικότερα όταν είναι και πολύ ευαίσθητα. Όχι γιατί δεν έχουμε άποψη, αλλά για το πόσο τελικά βοηθάει να την διατυπώνεις δημόσια».

Tον Γ. Μπουτάρη «δεν τον βάζεις σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο» γεγονός το οποίο αποτέλεσε ένα εκ των αιτίων αποχώρησης του κου Ζέρβα από την παράταξη του δημάρχου. «Έχω την άποψη ότι ο ηγέτης μιας παράταξης, όσο χαρισματικός κι αν είναι, οφείλει να είναι μέσα στα όρια της γραμμής μιας παράταξης, της συζήτησης με τους συμβούλους του. Έχω ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο για το πώς όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται», εξηγεί ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Βέβαια η παραπάνω άποψη «σε κανέναν δεν δίνει το δικαίωμα να αυτοδικεί ή να φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Όλη αυτή η τραγωδία που ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου και όλα αυτά που λέγονται στο διαδίκτυο ή δημόσια είναι τελείως έξω από τη δικιά μου λογική», ξεκαθαρίζει ο κ. Ζέρβας, ισχυριζόμενος ακολούθως πως «το σημαντικό για την πόλη μας είναι να μπορεί να περνάει αυτές τις αντιθέσεις μέσα από διάλογο, μέσα από ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι μέσω τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις οι οποίες, κάποια στιγμή, πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν και σε ακρότητες».

Εξάλλου, ο κ. Ζέρβας σχολιάζει τη διάταξη του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» η οποία σκοπεύει να επαναφέρει την χρηματική αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων. «Τον τελευταίο μήνα κάναμε τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις. Πέρα από τους συμβούλους οι οποίοι είναι έμμισθοι, είτε γιατί είναι αντιδήμαρχοι, είτε γιατί έχουν κάποιες θέσεις σε νομικά πρόσωπο, όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι πηγαίνουν εκεί με τα δικά τους έξοδα» και αν «για το δήμο Θεσσαλονίκης ίσως τα πράγματα είναι πιο εύκολα» σε ό,τι αφορά το κόστος μετάβασης από τον τόπο κατοικίας στο δημαρχείο, ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κέρκυρα «κάποιος από το ένα άκρο της Κέρκυρας για να πάει στο κέντρο της Κέρκυρας θα πρέπει να διανύσει γύρω στα 70 χιλιόμετρα. Και μόνο τα καύσιμα είναι μια δαπάνη», συνέχισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Η κατάργηση της αμοιβής των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης «είχε γίνει σε μια περίοδο την εποχή των μνημονίων που κόβαν από παντού» υπενθυμίζει ο κ. Ζέρβας, όμως στο πλαίσιο της επιστροφής της κανονικότητας «θα πρέπει να είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί κι ίσως όχι τόσο για τους αστικούς δήμους, αλλά σε κάποιους άλλους ορεινούς, νησιώτικους δήμους».