Skip to main content

Ζέρβας: Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για τα «Δημήτρια» του 2018 (vid)

Ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι ονειρεύεται ένα καλύτερο φεστιβάλ - Διευκρίνισε ότι δεν ανήκει όπως κανένας στην πόλη στους «εχθρούς» των Δημητρίων.

Τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισε το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας στην τοποθέτηση του στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζέρβας υποστήριξε ότι «το μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για ένα τέτοιο φεστιβάλ και ο συνολικός προϋπολογισμός του ενός εκατομμυρίου για πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν είναι λίγος ούτε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά ούτε και για τις ημέρες που ζούμε».

«Οι θεατές των «Δημητρίων» μειώνονται: το 2013 ήταν 38.000, το 2014 36.000, το 2015 25.000 και το 2016 ήταν 27.800. Αυτός ο αριθμός θεατών για ένα ετήσιο φεστιβάλ με περίπου 50 εκδηλώσεις σε μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων δεν είναι καθόλου τιμητικός για τη διοίκηση. Ούτε να μιλάμε για έσοδα περίπου 9.000 ευρώ όταν μία διοργάνωση κοστίζει μισό εκατομμύριο» πρόσθεσε. 

Ο ίδιος διερωτήθηκε ακόμα πως μπορεί ο δήμος να επικοινωνήσει και να προβάλει τον θεσμό των Δημητρίων όταν αποφασίζει στο δημοτικό συμβούλιο τον Ιούλιο – Αύγουστο για το φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου

«Καταφεύγουμε σε απευθείας αναθέσεις που δε γίνονται πουθενά αλλού στο δήμο: 100.000 ευρώ μόνο τα 2 τελευταία χρόνια!» τόνισε ακόμα.

«Ονειρεύομαι ένα καλύτερο φεστιβάλ και προφανώς δεν ανήκω όπως κανένας στην πόλη στους «εχθρούς» των Δημητρίων. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες. Προφανώς δεν είμαστε Σοβιέτ για να ψηφίζονται ομόφωνα όλες οι εισηγήσεις. Ενίοτε στην πολιτική συμβαίνουν και ατυχήματα και οι εισηγήσεις καταψηφίζονται» πρόσθεσε. 

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ακόμα στην ομιλία του ότι «θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η θέση ενός ισχυρού και ικανού καλλιτεχνικού διευθυντή, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν λύσεις και εφαρμόζονται σε όλα τα πετυχημένα φεστιβάλ στην Ελλάδα και τον κόσμο.

«Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να συζητούμε για τα «Δημήτρια» του 2018 και όχι του 2017!» είπε, καταλήγοντας.