Skip to main content

Ζέλικ: Θέλουμε «υπεύθυνη παγκοσμιοποίηση»

Ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα με σύνδεση της προόδου ζητά, μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου,κατά τη σύνοδο της Ομάδας G20 αυτήν την εβδομάδα στο Πίτσμπεργκ,οφείλουν να ορίσουν ένα περίγραμμα δράσης, συνδέοντας την ισορροπημένη ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα με την πρόοδο και τις κλιματικές αλλαγές, υποστήριξε στην εφημερίδα Financial Times, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Η πρόκληση για την G20 είναι με ποιο τρόπο θα συντηρηθεί η ώθηση και η συνεργασία που στάθηκε δυνατόν να επιτευχθούν όταν κοιτάζαμε κατάματα την άβυσσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου στο Λονδίνο, τώρα που η κρίση αρχίζει να ελαττώνεται», σημειώνει ο Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Θα ήθελα στην G20 να εξετασθεί η υπεύθυνη παγκοσμιοποίηση, η οποία θα θα μπορεί να συγκεράσει την παγκόσμια ανάπτυξη, την οικονομική σταθερότητα, τις κλιματικές αλλαγές, τη βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες, περιλαμβανομένης και της πρότασης για τη δημιουργία νέων μηχανισμών για την αντιμετώπιση οικονομικών πληγμάτων για τα οποίες εκείνες δεν ευθύνονται», προσθέτει.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα πως στο υπόλοιπο του 2009, θα ξεπερασθούν πολλές από τις προβλέψεις, αλλά συνάμα προειδοποίησε για μεγαλύτερη οικονομική ζοφερότητα τον επόμενο χρόνο.

«Είμαι περισσότερο ανήσυχος για το 2010. Δεν προβλέπω βέβαια μία μεγαλύτερη βουτιά, μολαταύτα δεν έχουμε βγει ακόμη από το τούνελ», τονίζει ο Ζέλικ. Ο ίδιος επισημαίνει, πως ακόμη είναι άδηλο εάν η ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα θα είναι ιδιαίτερα έντονη, ώστε να ισοσκελίσει τα ισχνά οικονομικά κίνητρα κατά το 2010.

«Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε νέες πηγές για τη ζήτηση, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις σε ορισμένες από τις μέσης οικονομικής δύναμης χώρες, οι οποίες θα είχαν περιθώρια για μεγαλύτερο δανεισμό», κατέληξε.