Skip to main content

ΖΕΥΣ Ακτινίδια: Ίδρυση εταιρείας στην Ιταλία με σκοπό το R&D

H oμάδα παραγωγών της Πιερίας και τα σχέδια της για τη διεθνή αγορά. Οι συνεταιρισμοί πρέπει να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη λέει ο Δ. Μανώσης.

Η επιτυχία είναι κάτι που κερδίζεται και αν οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων δεν επενδύσουν σε δικές τους ποικιλίες, κινδυνεύουν να χάσουν τη διεθνή αγορά. Επενδύοντας λοιπόν στο μέλλον της καλλιέργειας αλλά και των 250 παραγωγών- μελών της, η ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε., ίδρυσε μεικτή εταιρεία, στην Ιταλία, μαζί με ιδιώτη Ιταλό παραγωγό ακτινιδίων, με σκοπό τη συνεργασία για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων ποικιλιών.

Η ΖΕΥΣ Ακτινίδια, εταιρεία ομάδας παραγωγών της Πιερίας, με επιχειρηματική αντίληψη, λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή αγορά. "Στη παγκόσμια αγορά είμαστε πολύ μικροί και γι' αυτό η συνεργασία, κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται στην Ελλάδα με τη νοοτροπία που υπάρχει, είναι απαιτούμενη" τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ κ. Δημήτρης Μανώσης.

Η ΖΕΥΣ, που συνεργάζεται με Ιταλούς γενετιστές του πανεπιστημίου του Ούντινε για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ακτινιδίων που θα της επιτρέψουν να είναι πιο ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά, προχώρησε στη σύσταση joint venture με Ιταλό παραγωγό προκειμένου από κοινού να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για νέες ποικιλίες και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της. Ο Ιταλός εταίρος είναι παραγωγός ακτινιδίων από την περιοχή της Ρώμης ως το Πιεμόντε, προφανώς μεγάλος παραγωγός και η έδρα της νέας εταιρείας είναι στη Τσεζένα.

Στην επόμενη διετία,εκτιμά ο κ. Μανώσης, η ΖΕΥΣ θα είναι έτοιμη να βγάλει στην αγορά και τις νέες δικές της ποικιλίες(σήμερα καλλιεργεί την Hayworth). Η ομάδα παραγωγών της ΖΕΥΣ επιδιώκει να αρχίσει την καλλιέργεια μίας νέας ποικιλίας, κιτρινόσαρκης, πιο γλυκιάς, που θα είναι πιο πρώιμη από τη Hayworth, κατά 30-40 ημέρες (σ.σ δηλαδή θα συγκομίζεται το Σεπτέμβριο). Εμπλουτίζοντας το καλάθι των ποικιλιών της σε ακτινίδια, στόχος είναι να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά κατά ενάμισι μήνα.

Ο κ. Μανώσης, μίλησε για έλλεμμα παιδείας στην Ελλάδα σε ότι αφορά στη θρέψη, αφού η κατανάλωση ακτινιδίου είναι πολύ χαμηλή παρότι η χώρα μας είναι σημαντική παραγωγός. Ο Έλληνας κατά μέσο όρο καταναλώνει 1 κιλό/έτος, όταν ο Ισπανός καταναλώνει 3 κιλά σε μία χώρα που δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ωστόσο, η ΖΕΥΣ το θέμα ανάπτυξη το βλέπει σφαιρικότερα και έτσι επεκτείνει και την καλλιέργεια του αμπελιού. Οι παραγωγοί - μέλοι καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία Crimson seedless και παράγουν περί τους 1.500 τόνους που εξάγονται στο εξωτερικό, με μεγαλύτερο πελάτη τη Βρετανία. Σε μία τριετία, όταν αρχίσουν να αποδίδουν και τα 2.000 στρέμματα της αμπελοκαλλιέργειας, η παραγωγή σε Crimson θα φτάσει τις 4.000 τόνους.

Η ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε., από την σύστασή της έχει ρίξει το βάρος στις εξαγωγές. Ας σημειωθεί ότι από τους 6.000 τόνους ακτινιδίων που παρήγαγε στη τελευταία σεζόν, μόνο 50 τόνοι διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά. Μεγάλοι πελάτες της είναι η Βρετανία, η ΗΠΑ, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα οι χώρες που είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα.