Skip to main content

Ζαγοράκης: Πάμε για Πρωτάθλημα

Με το χέρι στην καρδιά και καθαρές κουβέντες μίλησε για τους στόχους του ΠΑΟΚ, τις αποχωρήσεις Κονσεϊσάο, Σάντος, Βρύζα, Σορλέν, την πρόσληψη των Μπερέτα, Δερμιτζάκη, τα οικονομικά της ΠΑΕ, τη διαιτησ
Με το χέρι στην καρδιά και καθαρές κουβέντες μίλησε για τους στόχους του ΠΑΟΚ, τις αποχωρήσεις Κονσεϊσάο, Σάντος, Βρύζα, Σορλέν, την πρόσληψη των Μπερέτα, Δερμιτζάκη, τα οικονομικά της ΠΑΕ, τη διαιτησία και την επιλογή Μαρινάκη στις εκλογές της Superleague.

Η πολυαναμενόμενη απολογιστική συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θοδωρή Ζαγοράκη, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και το voria.gr σας μεταφέρει τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του "Δικέφαλου" για όλα τα θέματα της "ασπρόμαυρης" επικαιρότητας.

Στο πάνελ βρίσκονται ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Ηλίας Βιολίδης. Παρόντα στην αίθουσα είναι και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης εξηγεί γιατί κάνει τώρα την συνέντευξη Τύπου.

«Θα μιλήσουμε για όλα τα θέματα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Το οικονομικό κομμάτι θα το σχολιάσει ο κ. Βιολίδης. Θα σας πει για ό,τι κάναμε αυτά τα δύο χρόνια. Για τα έσοδα, για τα χρέη, τα μπάτζετ και ό,τι πρόβλημα υπάρχει από χθες στα οικονομικά είναι δικό μας θέμα. Οι ποδοσφαιριστές έχουν πάντα δίκιο. Τους το έχω πει. Θα είμαι πάντα μαζί τους. Για να τελειώσει αυτό το θέμα. Στην ομάδα οφείλουμε δόση συμβολαίου από τον Μάιο. Κάνουν υπομονή στην υπομονή, αφού τους το ζητήσαμε. Έχουμε δεσμευθεί ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου όλα θα είναι τελειωμένα. Για εμάς ένα πράγμα θα υπάρχει. Η αλήθεια. Και όποιος έχει αμφιβολία για αυτό να έρθει να μας το πει. Αρχίζουμε με τα οικονομικά και θα πούμε αλήθειες».

Τον λόγο παίρνει ο κ. Βιολίδης.

Πληρώθηκαν από το δάνειο της Τράπεζας που είναι 2.220.000 ευρώ το 1.500.000 ευρώ.

Την τελευταία χρονιά εισπράξαμε 20.276.500 ευρώ από τα οποία 6.838.000 είναι τα διαρκείας και 2.835.000 τα εισιτήρια.

Η ζημία της προηγούμενης χρονιάς είναι 2.300.000 ευρώ.

Να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα. Όταν εμείς λέμε ότι εισπράττουμε από τα διαρκείας είναι μικτό. Άρα αφαιρέστε 11%. Περνάει ένας καιρός και μετά παίρνουμε τα λεφτά από τα διαρκείας, αφού οι περισσότεροι πληρώνουν με κάρτα. Στους ποδοσφαιριστές οφείλονται 2.000.000 ευρώ. Δώσαμε 1.200.000 από τα διαρκείας στα έργα της Τούμπας. Από τα τηλεοπτικά 350.000 δώσαμε, δώσαμε από τη σύμβαση του ΟΠΑΠ 200.000. Εκεί οφείλεται οι καθυστέρηση των ποδοσφαιριστών. Δεν είναι άνοιγμα. Είναι έλλειψη ταμιακής ρευστότητας.

Ζαγοράκης: «Λένε πολλοί ότι ο Βιολίδης πήρε λεφτά, ότι ο Ζαγοράκης έχει σχέση με ασφαλιστική. Το κουτσομπολιό στον ΠΑΟΚ πρέπει να τελειώσει. Λένε ότι πληρωνόμαστε. Το λογιστήριο είναι κάτω. Πηγαίνετε να ρωτήσετε. Ας καταλάβουν κάτι, ότι ο ΠΑΟΚ άλλαξε επίπεδο».

Βιολίδης: "Το φετινό μπάτζετ είναι 18.981.000 και προέκυψε από την αλλαγή της φορολογίας. Τα νούμερα που ακούγονται ότι εισπράττει ο ΠΑΟΚ σε κάθε αγώνα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που καταλήγουν στα ταμεία της ομάδας."

Ζαγοράκης: "Αυξήσαμε το μπάτζετ γιατί πιστεύουμε στην ομάδα. Η ομάδα φέτος πάει για πρωτάθλημα. Είχαμε την δυνατότητα να περάσουμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα είναι πιο δυνατή από τα τρία προηγούμενα χρόνια. Είναι έτοιμη να δώσει περισσότερες χαρές. Δεν είμαι άνθρωπος του ρίσκου. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάποιους στόχους που έχουμε βάλει."
 
Βιολίδης: "Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθαρή θέση της εταιρείας. Ο ΠΑΟΚ από την είσοδό του στους ομίλους στο Γιυρόπα Λιγκ, θα πάρει γύρω στα 2.000.000 μικτές εισπράξεις από τα εισιτήρια, άρα στα ταμεία θα φτάσουν 1.400.000 και άλλα 900.000 από το μάρκετ πουλ της ΟΥΕΦΑ. Ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων αυτών θα πάει στα πριμ των ποδοσφαιριστών. Δεν έχουμε τηλεοπτικά. Η νίκη είναι 140.000 και η ισοπαλία 70.000."

Τον λόγο παίρνει ο Θοδωρής Ζαγοράκης

Για τα περσινά λάθη της διαιτησίας: "Πέρσι για εμένα πρωταθλητής ήταν ο ΠΑΟΚ. Αν θέλετε να πούμε για τον διαιτητή του ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ έχω εκφράσει εκεί που έπρεπε να το κάνω τις αντιρρήσεις μου. Τιμωρήθηκε, μου είπαν ότι δεν θα ξαναμπεί στους πίνακες. Μπήκε. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Έχω εμπιστοσύνη στους διαιτητές. Τα παιδιά που διαιτητεύουν πάνε χρόνο με τον χρόνο καλύτερα. Αν θεωρούν ότι είναι καλός διαιτητής θα το δούμε. Στα ντέρμπι με Άρη και Παναθηναϊκό. Θεωρήσαν ότι είναι καλό διαιτητής και έχει κάνει ένα λάθος. Θεωρητικά μπορούμε να μιλάμε. Καταλήξαμε τρίτοι στο πρωτάθλημα. Εγώ θεωρώ ότι αν δεν ήταν αυτό το ματς θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Το να μπούμε κάθε μέρα στη διαδικασία να βγάζουμε ανακοινώσεις δεν θα κάνουμε κάτι. Μάτια έχουμε, μπάλα ξέρουμε. Μας νοιάζει να μην μας πειράξει κανείς. "

Για το ότι δεν ανέλαβε την προεδρία της Σούπερ Λιγκ: "Το αναλάμβανα την Λίγκα για εμένα δε λέει κάτι. Έχω πολλή δουλειά εδώ. Ο ΠΑΟΚ έχει ενεργό ρόλο στην Λίγκα και στην ΕΠΟ και αυτό αποδείχθηκε από την ψηφοφορία."

Για το αν αλλάζει φέτος το μότο του "χαμηλά τη μπάλα": "Το χαμηλά τη μπάλα σημαίνει ότι έχει αξία το αποτέλεσμα. Πρώτη αγωνιστική παίξαμε και ακούω θα παύουμε το πρωτάθλημα. Το παίρνεις όταν τελειώνει στην30ή αγωνιστική. Αυτό σημαίνει χαμηλά την μπάλα."

Για τον ΟΠΑΠ: "Δώσαμε χέρια. Αυτό για εμένα είναι συμβόλαιο. Θεωρήσανε για τα επεισόδια του χάντμπολ ότι έπρεπε να μας κόψουν την χορηγία. Δεν έγινε μόνο με φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Εδώ ξεκίνησε παιχνίδι και συνέχισε την άλλη μέρα. Δεν είδαμε κάτι εκεί. Άλλο αυτό. Εμείς, το ξαναλέω, κοιτάμε την ομάδα μας, το σπίτι μας. Υπάρχει περίπτωση να δοθεί η χορηγία για το γήπεδο. Ναι. Υπάρχει."

Για το γήπεδο: "Καινούργιο γήπεδο. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει. Το λέμε το φωνάζουμε. Δώσαμε πολλά λεφτά για την Τούμπα. Δώσαμε 3.000.000 ευρώ για την Τούμπα μέσα στην τριετία. Δεν θα σταματήσουμε να τα δίνουμε γιατί είναι γήπεδο 50 ετών. Το λέμε τώρα και θα το πούμε μετά από έξι μήνες. Όλοι να πάρουμε ενεργό ρόλο. Εμείς, εσείς, ο Ερασιτέχνης, όλοι. Συζητήσαμε την περασμένη εβδομάδα για όλα τα θέματα του γηπέδου. Οι δημοσιογράφοι γιατί δεν γράφετε κάθε μέρα για το γήπεδο; Αν το γράφατε θα γινόταν. Πρέπει να γίνει άμεσα. Να εξαντλήσουμε το περιθώριο αν μπορεί να γίνει Τούμπα. Με διαφάνεια για το νέο γήπεδο. Όλοι θέλουμε Τούμπα. Κανείς μας δεν θέλει να φύγει από την Τούμπα. Είναι πολύ δύσκολο όμως."

Για τα χρέη: "Τρία χρόνια χτυπάμε πόρτες για να πάμε να πληρώσουμε. Αρχίζω να πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει χρέη. Αλλάζουν υπουργοί, κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει τίποτα. Αύριο υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ραντεβού. Μέσα στην εβδομάδα ή την άλλη θα μάθετε λεπτομέρειες. Έχουμε κάνει προτάσεις, κόντρα προτάσεις. Μιλάει η κυβέρνηση, γίνεται ανασχηματισμός και μετά... Καλημέρα! Για ποια χρέη μιλάμε. Μπορεί να έρθουν αύριο να μας πούνε δώστε 3 εκατομμύρια, αλλιώς κλείνει το μαγαζί. Ε, ελάτε κλείστε το. Δεν σας λέω με ποιον έχω ραντεβού. Θα τα μάθετε την άλλη εβδομάδα από εμένα."

Για τον αν έπαιρνε τα λεφτά του ΟΠΑΠ: "Και 10 εκ. να παίρναμε πάλι τα ίδια θα κάναμε. Εδώ και δύο χρόνια είμαστε ίδια ομάδα. Και αξίζει συγχαρητήρια σε όλους για αυτό.

Για την ψήφιση Μαρινάκη: "Η ΠΑΕ ψήφισε τον Μαρινάκη. Ψήφισε πρόσωπο και όχι ομάδα. Θεωρήσαμε ότι είναι ένας άνθρωπος ότι από τη στιγμή που εγώ αρνήθηκα, μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντα όλων των ομάδων."

Κονσεϊσάο: "Ήρθε με το που τελείωσε το πρωτάθλημα, αντρίκεια και παληκαρίσια και είπε είμαστε δυο σε αυτόν τον ρόλο και αποχώρησε.

Σάντος: "Καλή επιτυχία στην Εθνική. Έπρεπε να το πω από την αρχή. Καλή τύχη. Κουράστηκε και αποχώρησε".

Βρύζας: "Ο Ζήσης δεν ήθελα να φύγει από την ομάδα. Θεώρησε αυτό που δήλωσε.

Το να θέλετε να μάθετε τι είπαμε μεταξύ μας. Αυτά στα μεσημεριανά, όχι εδώ."

Για την πρόσληψη Μπερέτα: "Μιλήσαμε με πολλούς προπονητές. Μεταξύ αυτών και ο Δερμιτζάκης. Θέλαμε ένα έμπειρο προπονητή. Καταλήξαμε στον Μπερέτα. Ζητήσαμε κάποια πράγματα γιατί ξέραμε την ομάδα. Χτίσαμε την ομάδα. Μετά από ένα ταξίδι και μιλόντας με τονΝ Ζήση, αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν παέι καλά. Δεν είμαι άνθρωπος των αλλαγών. Των γρήγορων αλλαγών και λύσαμε τη συνεργασία μας. Μπορεί να είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Εμείς θεωρήσαμε ότι θα έχουμε πρόβλημα στο άμεσο μέλλον."

Για την "ανανέωση" του Σάντος: "Έπρεπε να γίνει κάτι. Η ομάδα ήταν σε τεντωμένο σκοινί. Είχαμε κάνει συζήτηση με Σάντος. Το Δεκέμβρη καθίσαμε και σχεδιάσαμε ομάδα. Εννοούσαμε αυτά που λέγαμε. Έπρεπε να καταλάβουν όλοι ότι προπονητής είναι ο Σάντος. Ψέμματα είπαμε ότι δεν μπήκαν οι υπογραφές. Ξέραμε την κατάσταση στα αποδυτήρια και έπρεπε να μάθουν όλοι ότι προπονητής είναι ο Σάντος. Δική μου εκτίμηση είναι ότι αν παίρναμε το πρωτάθλημα θα έμενε. Είναι ειλικρινής άνθρωπος. Ξέραμε από την πρώτη χρονιά του, εκείνη η ομάδα δεν ήταν για πολλά πράγματα. Δεν αφήσαμε να καταρρεύσει, όμως. Ξέραμε ότι δεν είχαμε πολλές δυνατότητες."

Γιατί δεν επέλεξε Δερμιτζάκη από την αρχή: "Κάναμε λάθος. Κάναμε λάθος. Μακάρι να βρούμε κάτι που να μην κάνουμε ξανά λάθος. Ό,τι κάναμε το κάναμε για το καλό της ομάδας. Από τον Παύλο είμαι ευχαριστημένος όσο εσείς. Αν είχαμε αποκλειστεί από την Φενέρ το κλίμα θα ήταν διαφορετικό."

Κριτήρια επιλογής Δερμιτζάκη: "Τον παρακολουθούσα από παλιά την πορεία του, γιατί ήμασταν συμπαίκτες. Δεν είχαμε καθημερινή επαφή, αλλά ήξερα τι κάνει. Με συζητήσεις που είχα με ποδοσφαιριστές του Παύλου, πίστευα και πιστεύω ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής. Από τη στιγμή που είναι στον ΠΑΟΚ είναι ο καλύτερος για εμάς.

Κριτήρια επιλογής Κωνσταντινίδη: "Ο Παντελής έχει τα στοιχεία να γίνει ένα καλός τεχνικός διευθυντής ή επικεφαλής αθλητικού τμήματος. Πείτε ό,τι θέλετε. Γουστάρει εδώ που είναι. Είναι έτοιμος και μπορεί να πετύχει."

Για το γεγονός ότι επιλέγει ανθρώπους του περιβάλλοντός του για συνεργάτες του: "Εσείς τι θα κάνατε; Θα εμπιστευόσασταν κάποιον άγνωστο. Αφήστε να είμαστε μια οικογένεια και ο ΠΑΟΚ θα βρει τον δρόμο του."

Για την σχέση του με τον Βρύζα και την απόφασή του να παει στην Εθνική: "Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μας. Μακάρι να του πάνε όλα καλά. Έχει προσφέρει πολλά και πιστεύω ότι θα προσφέρει κι άλλα. Είχαμε αντιρρήσεις, αλλά πάντα τα βρίσκαμε."

Για μεγαλομέτοχο: "Με τον Μυτηλιναίο μιλήσαμε επειδή τον ξέρω πολύ καλά. Μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους για πολλά πράγματα. Αντί να μειώσουμε το μπάτζετ το αυξήσαμε. Δε νομίζω. Αυτή η ομάδα έχει μία αξία πενταπλάσια από αυτή που έχει τον πρώτο χρόνο. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος."

Για τη Μεσήμβρια: "Δώσαμε μέχρι τώρα 1.141.000 για τη Μεσήμβρια. Είναι πολύ δύσκολη κατασκευή. Θα γίνει. Αν θες να λέγεσαι μεγάλη ομάδα, πρέπει να έχεις προπονητικό κέντρο."

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ: "Όταν μέσα στα τρία χρόνια βγαίνεις δεύτερος, τρίτος, πρώτος στα πλέι οφ τι να πεις. Δεν κάνει να παίζουμε με τις λέξεις. Αν σας πείραξε η λέξη πάμε για πρωτάθλημα, τότε να το πάρω πίσω. Πάμε για πρωταθλητισμό. (γέλια!)"

Για τα όσα έγιναν στην Πόλη: "Βιώσαμε όλοι δύσκολες καταστάσεις. Δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε ενεργό ρόλο οι τουρκικές αρχές. Όλα αυτά που έγιναν προσβάλλουν την ΟΥΕΦΑ. Οι οπαδοί μας μπήκαν στο γήπεδο 40 λεπτά μετά την σέντρα. Αυτό είναι ευθύνη της ΟΥΕΦΑ. Στάλθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα εκεί που έπρεπε να σταλθούν. Κάναμε ό,τι περνούσαμε από τα χέρια μας."

Για τη συσπείρωση στο πρόσωπό του: "Δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο το δικό μου ή της διοίκησης. Μας ενδιαφέρει ότι η θετική ενέργεια σε μία ομάδα είναι μεγάλη υπόθεση. Όσο υπάρχει αυτό το κλίμα και η ατμόσφαιρα στην ομάδα, όλα θα πάνε καλά. Εμείς είμαστε εδώ και διαχειριζόμαστε τα χρήματα που έρχονται στην ομάδα. Το βασικό είναι να λέμε αλήθειες. Θα μπορούσαμε πριν ένα μήνα να κάνουμε την συνέντευξη. Τώρα έχουμε τα στοιχεία που πρέπει. Ας αγαπήσουμε την ομάδα."

Για την Τούμπα ΕΠΕ: "Κάθε χρόνο έχει κέρδη 150.000 μέχρι 160.000. Από αυτά τα 110.000 έχουν πάει στην ΠΑΕ και 100.000 στην ΚΑΕ, λόγω χορηγίας. Στον ΑΣ δόθηκαν 209.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 120.000 είναι για ενοίκια. Συνολικά τα τρία χρόνια η Τούμπα ΕΠΕ έχει κέρδη 450.000 ευρώ. Δεν είναι ικανοποιητικό το ποσό, καθώς πουλάμε τα προϊόντα στο κατώτερο δυνατό κόστος. Εάν δείτε πόσο πουλάνε οι άλλες ομάδες τις φανέλες της ίδιας εταιρείας θα το καταλάβετε. Επειδή πέρσι πολλά ακούστηκαν για τα κυλικεία, σας λέμε ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα υπογραφεί νέα σύμβαση με περισσότερα χρήματα από αυτά που έπαιρνε ο Ερασιτέχνης. Αυτό είναι καλό και για εμάς και για τον ΑΣ."

Για την επιτροπή διαφάνειας: "Υπάρχουν ορκωτοί λογιστές. Ελάτε. Κάντε ελέγχους. Εκεί είναι τα πάντα. Ας σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μας. Δεν θα βρουν τίποτα. Όλα είναι εδώ. Πόσα πήρες ρε Ηλία 3-3,5 εκατομμύρια, έχω χάσει το μέτρημα. (γέλια!) Λάθη θα κάνουμε, αλλά όλα είναι για το καλό της ομάδας. Θέλουμε την επιτροπή διαφάνειας. Ο Ερασιτέχνης θα κάνει συνέλευση για να αποφασίσει τον τρόπο που θα ελέγχει την ΠΑΕ την ΚΑΕ."

Τον λόγο παίρνει ο Ηλίας Βιολίδης και διαβάζει απόσπασμα της έκθεσης ων ορκωτών λογιστών από όπου προκύπτει ότι τα μέλη του Δ.Σ δανειοδότησαν την ΠΑΕ με 2.482.110 ευρώ.

Για τα γεγονότα βίας: "Μας προβληματίζει πολύ ό,τι κι αν γίνεται. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ομάδα και τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους συνδέσμους. Ο κ. Μηλιορίδης νύχτα μέρα μιλά με τους συνδέσμους."

Για τις υποδομές: "Τα παιδιά ήταν 100, όταν ανέλαβα, τώρα είναι 300. Θέλει υπομονή για να δούμε κάποιον στην πρώτη ομάδα. Υπομονή, αξίζει τον κόπο."

Για τη συνεργασία του με τον Βασίλη Γκαγκάτση: "Η συνεργασία μας λύθηκε με κοινή συμφωνία, γιατί ζήτησε και ο κ. Γκαγκάτσης να αποχωρήσει πρώτος. Ξέρετε την σχέση που έχουμε με τον κ. Γκαγκάτση, αλλά όταν υπάρχει στη μέση μία δουλειά δεν θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας."

Για την επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΟΚ: "Το να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και πυροτεχνήματα είναι πολύ εύκολο. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι απάντησε στον οποιονδήποτε. Με ενοχλεί όσα ακούγονται για αυτό. Με πονάει ηθικά. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε κάθε μέρα να μιλάμε."

Για την φυγή του Σορλέν: "Όταν ένας παίκτης ενεργό μέλος της ομάδας ζητά να φύγει δύο ημέρες πριν δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, ένα μικρό πρόβλημα. Νομίζω ότι καλύψαμε το κενό του. Νομίζω ότι πράγματα που αφορούν την οικογένεια του καθενός πρέπει να τα σεβόμαστε και να προχωράμε.