Skip to main content

Υστερεί ακόμα η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την επέκταση και ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Έμφαση στον αγώνα δρόμου που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την επέκταση και ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, έδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Λεωνίδας Κανέλλος, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων για το 2009.

Ο Λ. Κανέλλος χαρακτήρισε μακρύ και ανηφορικό τον δρόμο στο τομέα αυτό, ώστε, όπως είπε, και η χώρα μας να προσελκύσει επενδυτές σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και για να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει την ποιότητα που απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες στις τηλεπικοινωνίες τους.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα έχει διείσδυση ευρυζωνικότητας μόνο 18,1% και υπολείπεται κατά πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όριο ταχύτητας που είναι 23,2%.

«Για να γίνει τόπος προσέλκυσης νέων επενδυτών η Ελλάδα και να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στον τομέα αυτό, πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να αναβαθμιστούν τα δίκτυα με νέας γενιάς», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υποδομών θα δώσει γρήγορες λύσεις.

«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι πλήρες. Ωστόσο είναι τόσο γραφειοκρατικό που ενέχει τον κίνδυνο να επαναληφθούν τα ίδια με αυτά που συνέβησαν και το 1990», συμπλήρωσε.

Ο Λ. Κανέλλος μίλησε επίσης για τεράστιο άλμα που έχει κάνει η ΕΕΤΤ σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό της και την ποιότητα των υπηρεσιών της, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φθάνοντας, όπως είπε, στην 9η θέση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σημαντική είναι και η συνεισφορά της, σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, τον Μάρτιο του 2010, έχει αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 71,5 εκατ. ευρώ».

Ακόμα, έδωσε έμφαση στο θέμα της χωροθέτησης των κεραιών, ώστε η εγκατάσταση τους να γίνεται και γρήγορα, αλλά και να τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι.

Εν τω μεταξύ, τις έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η διαφήμιση κλιματιστικών από γιαπωνέζικη εταιρία που παρουσιάζει, όπως κατήγγειλαν, όλους τους Έλληνες «μιζαδόρους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊώννου, που δήλωσε άγνοια για την επίμαχη διαφήμιση, αντέδρασε έντονα και δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει τόσο με το πρόεδρο του ΕΣΡ όσο και με την Ένωση Διαφημιστών για να επιληφθούν του ζητήματος ως αρμόδια όργανα.

Το θέμα έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, με αφορμή την ακρόαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Λεωνίδα Κανέλλου, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη διαφήμιση και ζητώντας την άμεση αντίδραση της Επιτροπής.

«Δεν δέχομαι αυτή τη προσβολή ότι όλοι οι Έλληνες παίρνουμε μίζες. Και δεν μπορεί όλες οι αρμόδιες αρχές να μένουν παράλυτες. Σας λέω ειλικρινά ότι θα προβώ σε παράνομη πράξη και μάλιστα θα ζητήσω την άρση ασυλίας μου. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της εταιρίας και μέχρι το βράδυ να φύγει από την Επιτροπή επιστολή για να αποσυρθεί η διαφήμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κανέλη.

Υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από αυτό. Ότι στο πλάνο εμφανίζεται σαν να το λέει αυτό, από το βήμα της Βουλής και αυτό είναι ακόμα πιο απαράδεκτο», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου που τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο οι θεσμοί.