Skip to main content

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση επί του ν/σ για τις εμπορευματικές μεταφορές

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές και τόνισε ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλους, κόμματα και κοινωνικούς φορείς και όχι ψηφοθηρίας».

Σημείωσε ακόμη ότι με τις αιτιάσεις για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου «επιδιώκεται ένας νέος κύκλος σύγκρουσης σε μια άλλη χρονική περίοδο».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνουν δεκτά τα δύο βασικά αιτήματα των μεταφορέων, για πενταετή μεταβατική περίοδο και διατήρηση του 35% της άυλης αξίας των αδειών τους, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αλαζονία και αδιαλλαξία.

Η ΝΔ ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του επίμαχου άρθρου 14, το οποίο περιλαμβάνει και τα δύο σχετικά αιτήματα των μεταφορέων, ενώ ο ΛΑΟΣ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Και οι δυο ψηφοφορίες θα διεξαχθούν σήμερα.

Ο κ. Ρέππας τόνισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς με τόλμη και συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

«Αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές θα παραμείνει στρεβλή η λειτουργία της αγοράς σε βάρος της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις και ύβρεις που δεχόμαστε δε θα θολώσουν την κρίση μας. Έχουμε απόλυτη αίσθηση του χρέους μας απέναντι στη πατρίδα, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες. Εμείς είμαστε μια θητεία στο Υπουργείο, οι μεταφορείς θα είναι συνέχεια στο επάγγελμ;a τους. Δεν μπορείς όμως να οδηγείς το αυτοκίνητο, κοιτώντας στον καθρέφτη από πίσω».

Επιτέθηκε μάλιστα στη ΝΔ, καλώντας την να ξεκαθαρίσει τη θέση της. «Εμείς έχουμε όραμα και συγκεκριμένη πολιτική. Εσείς πάτε στο άγνωστο με βάρκα τη λέξη ελπίδα», επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υιοθετεί τις πιο ακραίες θέσεις ενός τριτοκοσμικού νεοφιλελευθερισμού της Λατινικής Αμερικής».

«Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό και αλαζονικά κουνά το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία. Όμως προσέξτε γιατί η κοινωνία θα σας το επιστρέψει με το χέρι ανοιχτό», συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, ζητώντας είτε να κάνει δεκτά τα δύο αιτήματα των μεταφορέων είτε να αποσύρει το νομοσχέδιο.

«Το μόνο που νοιάζει τη ΝΔ είναι να ψαρεύει στα θολά νερά. Τι νομίζετε ότι οι Έλληνες είναι ιθαγενείς που τους πετάτε γαλάζιες χάντρες;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ενώ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του υπουργού Υποδομών σε ό,τι αφορά την ένταξη των μεταφορέων στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, καθώς και την διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Για υποκρισία των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία -όπως είπαν- ξεπούλησαν την κρατική περιουσία, έκαναν λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αλλά και ο ειδικός αγορητής του κόμματος Απόστολος Νάνος.

Υποστήριξαν επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι ένα κομμάτι της αντιλαϊκής και μονοπωλιακής πολιτικής που έρχεται να συμπληρώσει τα πρόσφατα αντιλαϊκά φοροεισπρακτικά μέτρα και παραδίδει σε λίγες εταιρίες και καρτέλ τις εμπορευματικές μεταφορές, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο και τη πείνα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε και στη ΝΔ για την κριτική που ασκούν στελέχη της για τη στάση του κόμματός του.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «θα φέρει όχι άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά ξεχείλωμα», τόνισε ότι «δεν βάζει ούτε έναν περιορισμό για τη δυνατότητα ίδρυσης εταιριών μόνο από υπηκόους της ΕΕ» και υποστήριξε ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν τα καρτέλ, ενώ θα γίνεται πάρτυ λαθρεμπόρων.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, καθώς όπως είπε, «κάποιοι προκλητικά κραυγάζουν και ανοητίζουν ότι ο ΛΑΟΣ μετακόμισε στην ``πράσινη πολυκατοικία``», ο κ. Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Ας μας πουν αν θέλουν να αποσύρουμε τη στήριξή μας σε 4 υποψήφιους περιφερειάρχες και 50 υποψήφιους δημάρχους της ΝΔ. Εμείς δεν θέλουμε αλλά η κακοήθεια και όλα αυτά που συμβαίνουν στη ``δεξιά πολυκατοικία`` διώχνουν αντιλήψεις. Ότι όμως και να λέτε εσείς, εγώ παραμένω πιστός και όρθιος. Γιατί εσείς μπορεί να διεκδικείτε διαμερίσματα, εγώ όμως είμαι ο οικοπεδούχος».

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι το κόμμα του δεν είναι κατά της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τόσο βίαιο τρόπο και ούτε θα πρέπει τις καθυστερήσεις και την αδυναμία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σχεδιάσουν έγκαιρα να την πληρώσουν οι χιλιάδες μεταφορείς.