Skip to main content

Υποχώρηση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Γερμανία

Στο σύνολο του έτους η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία,της Γερμανίας, έπεσε όπως και της Γαλλίας στη χειρότερη ύφεση από τα μεταπολεμικά χρόνια.
Το ΑΕΠ της Γαλλίας υποχώρησε κατά 2,2% το 2009 στη χειρότερη ύφεση που γνωρίζει η χώρα από τα μεταπολεμικά χρόνια. Ωστόσο κατά το τέταρτο τρίμηνο η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προβλέψεις φτάνοντας το 0,6%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee).

Η υποχώρηση κατά 2,2% στο σύνολο του έτους συνάδει με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. «Μια αύξηση κατά 0,6% σημαίνει δύο φορές καλύτερα από την άνοιξη, τρεις φορές καλύτερα από το φθινόπωρο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το Insee στις τελευταίες του προβλέψεις, προέβλεπε ανάπτυξη κατά 0,4% και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι ελπίζει σε κάτι περισσότερο του 0,3%.

Κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, η Γαλλία συνέχισε να χάνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από αυτές που δημιούργησε, αλλά λιγότερο έντονα από ό,τι στο τρίτο τρίμηνο. Αυτή η μείωση των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε -56.500, 412.000 στο σύνολο του 2009.

Στο σύνολο του έτους η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία έπεσε όπως και η Γαλλία στη χειρότερη ύφεση από τα μεταπολεμικά χρόνια. Η Γερμανία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τα στοιχεία της στατιστικής, σημείωσε κατά το τέταρτο τρίμηνο μηδενική ανάπτυξη μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% που είχε καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,2%.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,7% μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 4,7% κατά την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, για το 2010, η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 1,4% κυρίως χάρη στην άνοδο κατά 5,1% που εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν οι εξαγωγές.