Skip to main content

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου - Κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι

Το μπρεντ σημειώνει πτώση 0,83% στα 77,64 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε οριακά υψηλότερα την Τρίτη, με το West Texas Intermediate να διαπραγματεύεται στα 71,74 δολάρια με πτώση 0,91%

Οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν, καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Το μπρεντ σημειώνει πτώση 0,83% στα 77,64 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε οριακά υψηλότερα την Τρίτη, με το West Texas Intermediate να διαπραγματεύεται στα 71,74 δολάρια με πτώση 0,91%.

Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή

Στην Ασία, η Κίνα ανακοίνωσε μικτά οικονομικά στοιχεία που υπογράμμισαν την αδυναμία ανάκαμψης στον βασικό εισαγωγέα αργού, σημειώνει το Bloomberg. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ διατήρησε τα κέρδη του μετά το μεγαλύτερο μονοήμερο άλμα του από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι έμποροι αναπροσάρμοσαν τις προσδοκίες για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, παραμένουν στο επίκεντρο. Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη εξακολουθούν να απειλούν τη ναυσιπλοΐα στον θαλάσσιο δρόμο στα ανοικτά των ακτών τους, παρά τις επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Υπάρχει ανησυχία ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εξαπλωθεί πέρα από τη Γάζα, ενδεχομένως να αναμιχθεί άμεσα το Ιράν, με την Τεχεράνη να εκτοξεύει πυραύλους αυτή την εβδομάδα σε μια (καταά δήλωσή του) ισραηλινή κατασκοπευτική βάση στο Ιράκ.

Σε μια άλλη ένδειξη των επιπτώσεων των εντάσεων, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να αποφεύγουν να καλύπτουν τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι πολεμικών κινδύνων όταν πλέουν στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Πολλά πλοία μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου αποφεύγουν τώρα την πλωτή οδό, αναγκάζοντάς τα να ακολουθήσουν μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από τη νότια Αφρική.

Στενό εύρος τιμών

Το πετρέλαιο έχει περιοριστεί σε ένα στενό εύρος τιμών από την αρχή του έτους, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε άμεσο πλήγμα στην παραγωγή. Οι έμποροι θα έχουν διπλή εικόνα για τις προοπτικές αργότερα την Τετάρτη, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών θα δημοσιεύσει τη μηνιαία εκτίμησή του για την αγορά και ένας αμερικανικός βιομηχανικός όμιλος θα εκδώσει εκτιμήσεις για τα αποθέματα αργού.

«Τα καλά νέα, και ο πιθανός λόγος για τον οποίο οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου δεν έχουν εκτιναχθεί, είναι ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Τα κακά νέα είναι ότι η εναλλακτική διαδρομή γύρω από την Αφρική διαρκεί 14 ημέρες περισσότερο», πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ, οι χαμηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τη λειτουργία των διυλιστηρίων στον κόμβο επεξεργασίας του Τέξας και μείωσαν πάνω από το ήμισυ την παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα.