Skip to main content

«Υπογραφή» ανάπτυξης γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου στο Ιράκ

Η παραγωγή πετρελαίου από το Ιράκ θα αγγίξει σε έξι χρόνια επίπεδα που θα επιτρέψουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής να ανταγωνιστεί τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η παραγωγή πετρελαίου από το Ιράκ θα αγγίξει σε έξι χρόνια επίπεδα πουθα επιτρέψουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής να ανταγωνιστεί τη ΣαουδικήΑραβία και τη Ρωσία, τόνισε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής του συμβολαίου για την ανάπτυξη του τελευταίου από τα 10 κοιτάσματα για τα οποία επιτεύχθηκαν συμφωνίες με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες.

Ο κύκλος υπογραφής των τελικών συμβολαίων ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του συμβολαίου για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου ιρακινού κοιτάσματος σε αυτό τον κύκλο υποβολής προσφορών, του κοιτάσματος Δυτική Κούρνα 2 - με διαπιστωμένα κοιτάσματα 12,88 δισ. βαρελιών - από κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 56,25% η ρωσική Lukoil, σε ποσοστό 18,75% η νορβηγική StatoilHydro και σε ποσοστό 25% η ιρακινή κρατική εταιρία North Oil Company.

Το εικοσαετές συμβόλαιο - η ισχύς του οποίου ενδέχεται να παραταθεί κατά μία πενταετία - προβλέπει την αύξηση της παραγωγής από το εν λόγω κοίτασμα σε 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την αμοιβή των εταιριών να ανέρχεται σε 1,15 δολάρια για κάθε βαρέλι το οποίο θα εξάγεται από το κοίτασμα επιπλέον από τη μέχρι σήμερα παραγωγή του.

Η StatoilHydro γνωστοποίησε ότι θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια το ποσό των 1,4 δισ.δολαρίων ενώ η Lukoil έκανε λόγο για επένδυση «δισεκατομμυρίων».

Συνολικά, τα κοιτάσματα για την ανάπτυξη των οποίων επιτεύχθηκαν συμφωνίες έχουν το 50% των διαπιστωμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου του Ιράκ, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 115 δις βαρέλια πετρελαίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αλ Μάλικι έσπευσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή ξένων εταιριών στην ανάπτυξη του δοκιμαζόμενου ενεργειακού τομέα του Ιράκ και τη συνεπακόλουθη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, επιθυμώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την εξέλιξη στις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου.

Ο κ. Σαχριστάνι έκανε λόγο για μελλοντικό ρυθμό παραγωγής «που θα είναι συγκρίσιμος με το ρυθμό παραγωγής σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία» και σε δηλώσεις του στο Ρόιτερ υπογράμμισε ότι «οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν τα συμβόλαια αλλιώς θα καταβάλουν πολύ μεγάλα πρόστιμα ύψους δις δολαρίων».

Το πρώτο εμπόδιο για την υλοποίηση των συμβολαίων τοποθετείται μετά τις εκλογές του Μαρτίου, καθώς δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα είναι αποδεκτά χωρίς τροποποιήσεις από την επόμενη κυβέρνηση.

Ήδη ορισμένοι βουλευτές λένε ότι οι συμφωνίες είναι παράνομες.
Επιπλέον εμπόδιο για το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει κ. αλ Σαχριστάνι είναι η κατάσταση της υποδομής στο Ιράκ.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής πετρελαίου και φυσικού αερίου του ιρακινού κοινοβουλίου κ. ΄Αλι Χουσάιν Μπαλού,  017  017«το Ιράκ θα πρέπει να δαπανήσει δις δολάρια για την ανανέωση της πετρελαϊκής υποδομής, να κατασκευάσει καινούργιους αποθηκευτικούς χώρους και καινούργιους αγωγούς πριν αρχίσει να κάνει λόγο για δυνατότητα άντλησης 10 με 12 εκατ. βαρελιών την ημέρα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ