Skip to main content

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BBB+ σε BBB-, με αρνητικές προοπτικές, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
 Την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδαςσε BBB- από BBB+, με αρνητικές προοπτικές, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο χρηματοοικονομικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την κλιμάκωση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Αντανακλά, ακόμα, το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζει να επικρατεί όσον αφορά στη στρατηγική χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης υπό συνθήκες αυξανόμενης μεταβλητότητας στην αγορά κεφαλαίων.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι πλέον είναι πολύ δύσκολη και η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εξάλλου, η Fitch επιβεβαίωσε τη διατήρηση της βαθμολογίας «ΑΑΑ» της Ελλάδας για την κατηγορία «Country Ceiling» και της βαθμολογίας «F2» για τον κίνδυνο αθέτησης του εκδότη (IDR) στην κατηγορία βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα.