Skip to main content

Υπό την εποπτεία των Ευρωσυμβούλων ξεκίνησε το έργο Inconet-GCC

Ευρωπαϊκή Ένωση και Αραβικές χώρες ξεκίνησαν το διάλογο για έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο του έργου Inconet-GCC, με επικεφαλής την εταιρία Ευρωσύμβουλοι.

Η Ευρωσύμβουλοι εδραιώνει την παρουσία της στις αραβικές χώρες με την έναρξη του έργου Inconet-GCC, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η συνάντηση όλων των εταίρων στο Αμπού Ντάμπι σηματοδότησε την έναρξη του έργου Inconet-GCC, που αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Η Ευρωσύμβουλοι ΑΕ είναι επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας που συντονίζει τις  κοινές ερευνητικές δραστηριότητες των ευρωπαϊκών χωρών και των Χωρών του Κόλπου για την ανάπτυξη και την υποστήριξη του διαλόγου για κοινή ερευνητική πολιτική μεταξύ ΕΕ και των χωρών του Κόλπου. Στη συνάντηση την κοινοπραξία εκπροσώπησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της Ευρωσύμβουλοι κ. Πάρις Κοκορότσικος.


Το έργο υλοποιείται με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων οργανισμών από την Ευρώπη, όπως το London School of Economics και από τις Χώρες του Κόλπου συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείων Έρευνας & Τεχνολογίας και  Τεχνολογικών Πάρκων. Επίσης  συμμετέχουν οργανισμοί από Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Ομάν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Υεμένη, Αίγυπτο και Μαρόκο.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υπουργός Παιδείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Nahayan Mabarak Al Nahayan. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε η παρούσα κατάσταση θεμάτων έρευνας και καινοτομίας στις χώρες του Κόλπου και οι δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς αυτούς με ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω των προγραμμάτων Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες και στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς ο συντονισμός των φορέων του Κόλπου, με στόχο την ανάπτυξη κέντρων πληροφόρησης σε θέματα έρευνας και καινοτομίας και σχετικών προγραμμάτων της Ε.Ε., σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο έργο.


Συνοπτικά, οι δράσεις του έργου που αποφασίσθηκαν, είναι:


- Η δημιουργία βάσης δεδομένων ενδιαφερόμενων φορέων (ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια, Εταιρείες, Τεχνολογικά Πάρκα) στις χώρες του Κόλπου.
- Η αξιολόγηση κοινών θεματικών προτεραιοτήτων στα νέα έργα.
- Η διάχυση των αποτελεσμάτων για την ενημέρωση του κοινού.


Η επόμενη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας του έργου και τον σχεδιασμό των περαιτέρω ενεργειών, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Ιούνιο.


Η Ευρωσύμβουλοι, με τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει αλλά και την υλοποίηση παρόμοιων έργων, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο του ΟΜΑΝ, την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για τον σχεδιασμό Τεχνολογικού Πάρκου στη Σαουδική Αραβία καθώς και νέας θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων, εδραιώνεται πλέον ως ισχυρή δύναμη στις χώρες του Κόλπου, με σημαντική τεχνογνωσία σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας.