Skip to main content

Υπό όρους στήριξη της ΕΕ στον ρωσο-ιταλικό αγωγό

Προτεραιότητα για την ΕΕ αποτελεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco, αλλά οι Βρυξέλλες ενδέχεται να στηρίξουν υπό όρους τον ρωσο-ιταλικό αγωγό South Stream, τόνισε ο Επίτροπος Ενέργειας Γ. Έτινγκερ.
Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco, αλλά οι Βρυξέλλες ενδέχεται να στηρίξουν υπό όρους τον ρωσο-ιταλικό αγωγό South Stream, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Παράλληλα ο Ευρωπαίος επίτροπος απαρίθμησε τα υπόλοιπα προγράμματα στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου που η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει:

  • τον διασυνδετήριο αγωγό ITGI μέσω του οποίου θα μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας
  • τον αγωγό Transadriatic που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία
  • τον White Stream που θα συνδέσει τη Γεωργία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Σόφια, ο κ. Έτινγκερ είπε ότι «θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τον South Stream αν είναι σεβαστές οι τεχνικές προδιαγραφές όσον αφορά στην ασφάλεια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η προτεραιότητα για την ΕΕ είναι σαφής. Θέλουμε να αναπτύξουμε το νότιο διάδρομο επιθυμεί μια απευθείας διασύνδεση με την Κασπία και τη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζοντας ότι παραμένει προτεραιότητα ο αγωγός Nabucco, ο οποίος προορίζεται για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο κ. Έτινγκερ επεσήμανε την ανεπάρκεια των ήδη υπαρχόντων δικτύων για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης. «Με τον South Stream τίθεται σε λειτουργία ένα νέο δίκτυο διανομής και θα επιτραπεί η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Εξέθεσε, στη συνέχεια, ο κ. Έτινγκερ τα πλεονεκτήματα του Nabucco, λέγοντας ότι αυτός ο αγωγός «όχι μόνον θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς αλλά θα επιτρέψει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά καινούργιων προμηθευτών, αυξάνοντας την ενεργειακή διαφοροποίηση και ανεξαρτησία».

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρόεδρος κ. Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πραγματική στήριξη που παρέχουν στον Nabucco τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον. «Το σύνολο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν πρόγραμμα προτεραιότητας τον Nabucco. Τίποτα, όμως, δεν συνέβη στην πράξη. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, γιατί αυτό το πρόγραμμα παραμένει στο στάδιο μηδέν», είπε ο κ. Μπορίσοφ.