Skip to main content

Υπό αίρεση η αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος στην επαρχία Ελασσόνας

Την πλήρη ικανοποίηση των περιβαλλοντικών όρων και των κανόνων προστασίας της Δημόσιας Υγείας θέτει ως προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων
Την πλήρη ικανοποίηση των περιβαλλοντικών όρων και των κανόνων προστασίας της Δημόσιας Υγείας θέτει ως προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων των περιοχών Δράμας και Ελασσόνας, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Αννυς Ποδηματά.

Αφορμή για την υποβολή της ερώτησης της κ. Ποδηματά ήταν η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να παραχωρήσει σε άλλες επιχειρήσεις, πλην της ΔΕΗ, τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης, της Βεγόρας, της Δράμας και της Ελασσόνας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν από τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.
 
Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτούσε την Επιτροπή αν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για τις προαναφερθείσες αντιδράσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις, ιδίως στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που αποτελεί και την κύρια οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, και την καλούσε να αξιολογήσει κατά πόσο αυτή η απόφαση είναι συμβατή με τη στρατηγική και τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Δήμας στην απάντησή του σχετικά με τις επικείμενες επενδύσεις ιδιωτών επί των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας και της Ελασσόνας, επεσήμανε ότι η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη είναι συμβατή με την πολιτική της Ε.Ε. με την προϋπόθεση όμως ότι οι δυνητικές επιπτώσεις οιουδήποτε τέτοιου σχεδίου στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, θα αξιολογηθούν δεόντως, πριν να χορηγηθεί η έγκριση υλοποίησης του έργου.

Στην απάντησή του ο επίτροπος για το Περιβάλλον ήταν κατηγορηματικός ότι: «στα έργα στη Δράμα και στην Ελασσόνα θα χορηγηθεί άδεια υλοποίησης μόνο μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εφόσον έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις της οδηγίας Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».