Skip to main content

Κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας για τον νόμο που περιορίζει τη σαρία

Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, λέει η Τουρκία - Απάντηση από ΥΠΕΞ.

Διπλωματική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αφότου η ελληνική Βουλή ψήφισε το νέο νόμο για τη σαρία, ο οποίος ουσιαστικά περιορίζει τη δικαιοδοσία των μουφτήδων σε γάμους, διαζύγια και διαθήκες μελών της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι νομοθέτησε ερήμην των «εκλεγμένων μουφτήδων», ουσιαστικά επαναφέροντας το θέμα εκλογής θρησκευτικών αξιωματούχων στη Θράκη και αμφισβητώντας το ελληνικό προεδρικό διάταγμα που ορίζει ότι οι μουφτήδες διορίζονται από το ελληνικό κράτος.

Όπως μεταδίδει το ΣΚΑΙ, η Άγκυρα επαναφέρει επίσης στο προσκήνιο τους ισχυρισμούς ότι η Αθήνα ασκεί αυξανόμενη πίεση στους «εκλεγμένους μουφτήδες» μέσω της δικαστικής οδού. Η εν λόγω υπόθεση πηγάζει από την καταδίκη ενός «μουφτή» κι ενός ιμάμη το Νοέμβριο με την κατηγορία της αντιποίησης Αρχής, καθώς προσπάθησαν να τελέσουν την κηδεία ενός έλληνα μουσουλμάνου στρατιώτη, αμφισβητώντας έτσι την αρμοδιότητα του κανονικού μουφτή.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει να αποκαλεί την μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη «τουρκική μειονότητα», αμφισβητώντας ως εκ τούτου την ελληνική θέση ότι η κοινότητα έχει μεγάλες μη τουρκικές συνιστώσες Πομάκων και Ρομά.

«Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προτρέποντας αιχμηρά την Άγκυρα να ασχοληθεί με τις σοβαρές εσωτερικές της υποθέσεις.

Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση Αρχής και οι υπόδικοι «δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα», όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε οποιοδήποτε κράτος που λειτουργεί βάσει ευρωπαϊκών αξιών.

Χαρακτηρίζει τον νέο νόμο για τη σαρία ως «ιστορικό βήμα» που «ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Ο νέος νόμος για τη σαρία, που υπερψηφίστηκε την Τρίτη, προβλέπει πως οι διάδικοι σε γάμους και διαζύγια απευθύνονται στον μουφτή και αποδέχονται την ισχύ του μουσουλμανικού νόμου μόνον εάν αμφότεροι το επιθυμούν. Διαφορετικά η υπόθεση υπάγεται στον αστικό κώδικα και τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας.

Σε ό,τι αφορά τις κληρονομικές σχέσεις, η σαρία εφαρμόζεται μόνον εφόσον μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας εκφράσει ρητά αυτή την επιθυμία σε διαθήκη του που συντάσσεται για αυτόν το σκοπό.

YΠΕΞ: Η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της

Κατηγορηματική απάντηση δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην επικριτική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με σχετική ανακοίνωση αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για μία «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» η εν λόγω ρύθμιση για τη μουσουλμανική κοινότητα «για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες», καλώντας την «Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».

Επισημαίνει δε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο συνιστά ένα «ιστορικό βήμα» το οποίο «ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», «αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας», καθώς «είναι μία ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος».

Τέλος, επισημαίνει ότι «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».