Skip to main content

Ύφεση της οικονομίας 2% προβλέπει η ΤτΕ

Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2%, καθώς και πληθωρισμό αυξημένο στο 3%, προβλέπει για το 2010 η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα ο διοι
Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2%, καθώς και πληθωρισμό αυξημένο στο 3%, προβλέπει για το 2010 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος στην Βουλή.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2009 τελικώς στο 2,9% του ΑΕΠ, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε πέρυσι κατά 2%. Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα η ΤτΕ προβλέπει φέτος περαιτέρω υποχώρησή της, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

«Η ελληνική οικονομία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο: τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την άμεση δηλαδή αντιστροφή της δυσμενούς τάσης», συμπληρώνει η Έκθεση.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη η πολιτική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. Τούτο θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η τράπεζα επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στην Έκθεση η ΤτΕ, η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με την ΤτΕ θα πρέπει να γίνει με τη στήριξη της ανάκαμψης με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η Έκθεση επισημαίνει ότι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίες. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν και σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

Για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι θ΄αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2010. Οι Τράπεζες εκτιμάται ότι φέτος θα έχουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα σε μία περίοδο για την οποία προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι προβλέψεις τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου των επισφαλειών. Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη δυνατότητα πρόσβασης των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.