Skip to main content

Υεμένη: Επίθεση σε πλοίο υπό ελληνική διαχείριση – Αναφορές για αγνοούμενους και τραυματίες

Σύμφωνα με ναυτιλιακή πηγή, τρία μέλη του πληρώματος του True Confidence αγνοούνται και άλλα τέσσερα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα

Ζημιές υπέστη το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο, True Confidence, έπειτα από πυραυλική επίθεση, νότια της Υεμένης. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Αντεν, ενώ, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο πλοίο.

Ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρία μέλη του πληρώματος του εν λόγω πλοίου αγνοούνται και άλλα τέσσερα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Η πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, πρόσθεσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Λιμενικό στην «Καθημερινή», δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ του πληρώματος.

Σε κοινή δήλωσή τους, η πλοιοκτήτρια εταιρεία True Confidence Shipping με έδρα τη Λιβερία και η διαχειρίστρια εταιρεία Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του πλοίου με οποιαδήποτε αμερικανική οντότητα.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για το 20μελές πλήρωμα του πλοίου ή για το ένοπλο προσωπικό ασφαλείας.

Νωρίτερα, η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey, ανέφερε πως «ένα πλοίο με σημαία Μπαρμπέιντος επλήγη από φορέα που παρουσιάστηκε ως το “Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης” και διατάχθηκε να αλλάξει ρότα».

«Η Ambrey παρατήρησε ένα στρατιωτικό πλοίο του ινδικού Π.Ν. να πλέει σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του εν λόγω πλοίου. Περαιτέρω αναφορές δηλώνουν πως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», ανέφερε, προσθέτοντας πως μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, καπνός εθεάθη να βγαίνει από ένα πλοίο ξηρού φορτίου με σημαία Μπαρμπέιντος, ανοικτά των νότιων ακτών της Υεμένης κοντά στο Αντεν.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος εθεάθη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο πλοίο, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠ, kathimerini

Φωτογραφία αρχείο- Reuters