Skip to main content

Χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» στις τράπεζες

Γιατί το δημοσίευμα των Financial Times για την Alpha Bank προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά.

Τι κρύβεται πίσω από το «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» που δέχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα η Alpha Bank; Ως γνωστόν, ο ψίθυρος ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θωράκισης, αποτυπώθηκε πριν από 36 ώρες σε δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να αναφέρει ότι η εν λόγω τράπεζα, μαζί με άλλες τέσσερις μεγάλες ευρωπαικές, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόβλημα στο επικείμενο στρες τεστ.

Οπως ήταν φυσικό, το γεγονός προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, αν κι από την πλευρά της Alpha Bank, επισήμως, έμεινε ασχολίαστο. Ωστόσο, εντάθηκαν οι φήμες ότι η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που κατά πολλούς ήταν και ο στόχος του δημοσιεύματος. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της Alpha, η οποία θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα κεφαλαικό πρόβλημα.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν με νόημα ότι αυτή τη στιγμή οι σχετικοί δείκτες της εν λόγω τράπεζας είναι καλύτεροι άλλων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν αναφέρονται στο δημοσιευμα, γεγονός το οποίο από μόνο του προκαλεί ερωτηματικά. Προς το παρόν, πάντως, το γεγονός παραμένει ασχολίαστο κι επιχειρείται να ξεχαστεί. Ούτως ή άλλως, η πραγματοποίηση του στρες τεστ επίκειται, οπότε πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθεί ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι. Πάντως, το γεγονός ότι στις «προβληματικές» τράπεζες αναφέρονται και κολοσσοί, όπως η ιταλική Unicredit, ενισχύει τα ερωτηματικά για το δημοσίευμα.