Skip to main content

Χρυσοχοϊδης: Aνεξάρτητο το Γραφείο κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Απαντητική επιστολή στη Διεθνή Αμνηστία έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης σχετικά με το υπό ίδρυση Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Απαντητική επιστολή στη Διεθνή Αμνηστία έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης σχετικά με το υπό ίδρυση Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, μέσω της οποίας τονίζει πως η ιεραρχική ανεξαρτησία που ζητάει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν προκύπτει από καμία διεθνή συνθήκη η υποχρέωση της ίδρυσης «έξω-υπουργικού οργάνου» που θα εξετάζει καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας. Πρόσθεσε όμως ότι η εξασφάλιση θεσμικής και ιεραρχικής ανεξαρτησίας μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου εξασφαλίζεται από τη συγκρότησή του Γραφείου εκτός των δομών των σωμάτων ασφαλείας και τη στελέχωσή του αποκλειστικά με πολιτικό προσωπικό και δικαστικούς εγνωσμένου κύρους.

Ακόμα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει πως το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος αντιμετώπισης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας στη χώρα μας.

Τέλος, το υπουργείο σχεδιάζει να ενσωματώσει προτάσεις από τη δημόσια διαβούλευση στο υπό σύσταση Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από το Μάρτιο του 2010.