Skip to main content

Χρησμός Καραμανλή για πρόωρες εκλογές

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ίσως και εντός της ημέρας ή αύριο, τελεί το σύνολο του πολιτικού προσωπικού και ιδίως η ίδια η κυβερνητική παράταξη που συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη σύ

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ίσως και εντός της ημέρας ή αύριο, τελεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ιδίως η κυβερνητική παράταξη που συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Καραμανλής κινείται οριστικά σε τροχιά εκλογών, και όχι ανασχηματισμού, με πιθανότερη ημερομηνία τις 4 ή 11 Οκτωβρίου. Μια αποστροφή του πρωθυπουργού, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη επιβεβαίωση της αποδιδόμενης απόφασής του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Συμφωνώ, απολύτως ότι η εκλογολογία πλήττει την οικονομία», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός στις σχετικές επισημάνσεις του προέδρου των Επιμελητηρίων Γ. Κασσιμάτη.

 

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος απέφευγε -για ένα ακόμη 24ωρο- να «κλείσει» το θέμα των εκλογών. «Δεν σχολιάζω σενάρια», αρκέστηκε να επαναλάβει για να εξαπολύσει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, ότι η δική τους αντιθεσμική στάση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτή που έχει προκαλέσει τη μακρά προεκλογική περίοδο.

 

Υπογράμμισε δε ότι, αντιθέτως, «όλες οι πράξεις του πρωθυπουργού διαπνέονται από μια απλή σκέψη: πώς θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό συμφέρον», επιχείρημα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να αιτιολογήσει πιθανή απόφαση του κ. Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αν και η Ν.Δ. υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις.

 

Διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ήδη καταλήξει στις αποφάσεις του που, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, προβλέπουν πρόωρες εκλογές την 4η ή την 11η Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι αυτό που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι το περιεχόμενο του διαγγέλματός του, στο οποίο θα περιλαμβάνεται όλο το σκεπτικό για την εκλογική προσφυγή, καθώς και οι θέσεις που θα διατυπώσει σε κρίσιμα ζητήματα όπως η συμμετοχή ή μη στα ψηφοδέλτια όσων κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε σκάνδαλα και η στάση της Ν.Δ. κατά την επικείμενη προεδρική εκλογή.

 

Προς το εκλογικό σενάριο «δείχνουν», άλλωστε, και τα μέτρα που εξήγγειλε τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, από τους φορητούς υπολογιστές στους μαθητές, μέχρι την άρση των πλειστηριασμών και τη σημερινή παράδοση του σταθμού Νομισματοκοπείο από τον Γ. Σουφλιά. Πολλά εξ αυτών επρόκειτο να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η εξαγγελία τους επισπεύσθηκε λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού.

 

Μάλιστα, η εκδοχή της «11ης Οκτωβρίου» ως ημέρας εκλογών συνδέεται με τις εν λόγω κυβερνητικές πρωτοβουλίες, καθώς δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θα ενημερώσει, η διάλυση της Βουλής να γίνει την επόμενη εβδομάδα ώστε να ψηφισθούν οι σχετικές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και η απόσυρση.

 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν, χθες, δυσφορία για τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών κατά των εκλογών. «Εκθέτουν εαυτούς, θα μπορούσαν να αναμείνουν λίγα 24ωρα για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού», σημείωναν.

 

Χθες αναζωπυρώθηκαν και πληροφορίες που έφεραν τον πρωθυπουργό να επιλέγει, σε πρώτη φάση, ένα ριζικό ανασχηματισμό και σε δεύτερο χρόνο τις εκλογές. Μέχρι και πληροφορίες για αποχώρησή του πριν από τις εκλογές «διακινήθηκαν», κάτι που διέψευδαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι παρότι «προκλήθηκε» από τον κ. Χρ. Παπουτσή, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί χθες στη Βουλή για το ενδεχόμενο εκλογών.

 

Business Story
Off