Skip to main content

Χρηματοδότηση με κρατικές εγγυήσεις για τις ακάλυπτες επιταγές

Το ρόλο του ΤΕΜΠΜΕ ως «εγγυητή» για τη χρηματοδότηση της πληρωμής των ακάλυπτων επιταγών των επιχειρήσεων ζητεί από κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Άμεση επέκταση του αντικειμένου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Στόχος του συγκεκριμένου αιτήματος είναι να λειτουργεί το ΤΕΜΠΜΕ και ως Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Στήριξης Επιχειρηματικότητας, παρέχοντας εγγυήσεις σε επιχειρήσεις για τη σύναψη νέων δανείων, προκειμένου να καλύψουν κατά 100% την πληρωμή των ακάλυπτων επιταγών που έχουν εκδώσει.

«Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο θα διαγράφονται υποχρεωτικά από τη λίστα της Τειρεσίας. Μοναδική προϋπόθεση υπαγωγής θα είναι η προσκόμιση μελέτης βιωσιμότητας. Η τροφοδότηση της αγοράς με 3 δισ. ευρώ θα δώσει σημαντικές ανάσες στην πραγματική οικονομία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Παράλληλα, με επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Λοβέρδο, ζητείται να αρθεί το μέτρο, έστω και προσωρινά για ένα διάστημα δύο ή τριών ετών-  της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον όσων επαγγελματιών δεν πληρώνουν τις εισφορές τους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

«Ο επαγγελματίας που δεν πληρώνει εισφορές στερείται υγειονομικής περίθαλψης, ενώ δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη, συνέπειες που από μόνες τους είναι αρκετές βαριές», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Η εφαρμογή του υπό εξέταση μέτρου για την εγγραφή στον ΟΑΕΕ και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με πληθυσμό λιγότερο από 2.000 κατοίκους (σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ καταβάλλοντας χαμηλές εισφορές) να μην γίνει άκριτα.

«Η αύξηση των οφειλόμενων εισφορών προς τον ΟΑΕΕ κατά 35% και η εκτίμηση για εκτίναξη στα 3 δισ. ευρώ της αξίας των ακάλυπτων επιταγών μέχρι το τέλος του 2009, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η λήψη άμεσων μέτρων, όπως η πρότασή μας για τη θέσπιση ενός ειδικού προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση ακάλυπτων επιταγών, αποτελούν απαραίτητες παρεμβάσεις, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.