Skip to main content

Χρηματοδότηση από ΕΤΕπ έργων στον τομέα των ΑΠΕ

Στόχο έως το 2012 να έχει αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της για επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της, στο 25% της συνολικής ετήσιας
Οι χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα των νότιων και ανατολικών ακτών της, πλήττονται και θα εξακολουθήσουν να πλήττονται από την κλιματική αλλαγή πιο σοβαρά από ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες του πλανήτη.

Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης, παρουσιάζοντας τα κύρια πορίσματα της μελέτης σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια του Επενδυτικού Φόρουμ για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Οι επιπτώσεις από φαινόμενα όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύουν να επηρεάσουν σημαντικά τις ανθρώπινες και οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή κατά τον 21ο αιώνα. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς πιέσεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο ρυθμός αύξησης της ενεργειακής τους ζήτησης προβλέπεται να τετραπλασιαστεί τα ερχόμενα χρόνια σε σχέση με αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Ο κ. Σακελλάρης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΤΕπ στον πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών και ειδικότερα στον συντονιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες όπως η απορρύπανση της Μεσογείου, το Μεσογειακό Σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας και το σχέδιο για τους θαλάσσιους και χερσαίους αυτοκινητοδρόμους, που έχουν άμεσες ευεργετικές συνέπειες για το κλίμα.

Παρουσιάζοντας τα επιμέρους συμπεράσματα της μελέτης, ο κ. Σακελλάρης αναφέρθηκε στις προοπτικές των έργων στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις διάφορες μεσογειακές χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη προσδιορίστηκε ότι με ορίζοντα το 2020 θα μπορούσε να αναπτυχθεί δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνολικής ισχύος 26,1 GW. Ωστόσο, προς το παρόν, τα έργα που έχουν προσδιοριστεί στις διάφορες χώρες είναι συνολικά περίπου 90 και αντιπροσωπεύουν συνολική δυναμικότητα μόλις 10,3 GW. Από τα έργα αυτά μόλις 2% βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, τα 21% είναι επενδυτικές προτάσεις στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας και τα 77% βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη μελέτη σκοπιμότητας ή και σε πρωιμότερο στάδιο.

Οι μεσογειακές χώρες εταίροι έχουν πλήρη επίγνωση του τεράστιου δυναμικού της περιοχής τους όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν διαθέτουν ακόμη τα μέσα, για να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους.

Οι επενδυτικές ανάγκες όσον αφορά τα έργα που έχουν ήδη προσδιοριστεί εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν σε 20 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις όμως αυτές δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό ποσοστό των συνολικών επενδυτικών αναγκών της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εκτιμάται ότι το 2020 θα κυμαίνονται μεταξύ 120 και 140 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Σακελλάρης.

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε συνολικά 17 δισ. ευρώ για έργα που προάγουν ειδικά τη δράση για το κλίμα και συγκεκριμένα τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τα έργα αυτά αφορούσαν κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την έρευνα και ανάπτυξη για καθαρότερες τεχνολογίες, την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων μεταφορών και τη δημιουργία υποδομών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή.

Φέτος οι χρηματοδοτήσεις για έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εξακολούθησαν να αυξάνονται και η ΕΤΕπ προσεγγίζει έτσι ένα φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει:

Έως το 2012 να έχει αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της για επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της, στο 25% της συνολικής ετήσιας δραστηριότητάς της.