Skip to main content

«Χρειάζεται διακρατική συνεργασία για τον Έβρο»

Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, όπου και πραγματοποίησε περιοδεία με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη.
Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, όπου και πραγματοποίησε περιοδεία με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις πληγείσες περιοχές, ο υφυπουργός εκτίμησε πως είναι επιβεβλημένο να βρεθεί μονιμότερη λύση σε διακρατικό επίπεδο. «Απαιτείται συνεργασία με την Τουρκία για την εκβάθυνση του ποταμού και με τη Βουλγαρία για τη δημιουργία φραγμάτων με τη συμβολή και κοινοτικών πόρων, ώστε τα νερά να αξιοποιούνται αντί να πνίγουν γη και περιουσίες», σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, που έρχεται σε λίγες μέρες, θα εξετάσει μονιμότερους και πιο ουσιαστικούς τρόπους, ώστε να μην επαναληφθούν αυτές οι ζημιές».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μετά τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Βούγιας ανέφερε: «Οι σκηνές που αντικρίζω στα πλημμυρισμένα χωριά είναι σκηνές που μόνο σε ταινίες του Αγγελόπουλου είχα δει. Μόνο που εδώ είναι πραγματικές και επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο».

«Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και συνέβαλαν στη διαχείριση του προβλήματος. Σε δεύτερο στάδιο απαιτείται η καταγραφή και επιδιόρθωση των ζημιών και σε τρίτο στάδιο πρέπει να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μόνιμων υποδομών, που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες», πρόσθεσε ο κ. Βούγιας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, που εκδόθηκε άμεσα, διευκολύνει τη γρήγορη εκτίμηση των ζημιών και την αποκατάσταση των υποδομών.

Τέλος, σε δηλώσεις του για τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, ο κ. Βούγιας επεσήμανε ότι τα κρατητήρια των Τμημάτων καλούνται να παίξουν ρόλο Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, κάτι που δεν είναι.

«Σε συνθήκες κρατητηρίων, όπου κανονικά πρέπει να μένουν άνθρωποι λίγες μόνο ώρες, μένουν συχνά πολλές μέρες, περιμένοντας την απάντηση για την αίτηση ασύλου που καθυστερεί να έρθει», σημείωσε και έκανε γνωστό ότι οι υπάρχουσες υποδομές στις Φέρες θα αναβαθμιστούν. Αντίθετα, όπως είπε, τα κρατητήρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή παραμονή μη νόμιμων μεταναστών, πρέπει να κλείσουν άμεσα.