Skip to main content

«Χωρίς συντάξεις το 2015, αν δεν παρέμβουμε»

Το ασφαλιστικό πλέον αφορά και την παρούσα γενιά των συνταξιούχων, καθώς «εάν δεν παρέμβουμε, δεν θα πάρει συντάξεις το 2015», υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας.
«Το ασφαλιστικό από το 2009 έπαψε να είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης των γενεών και αφορά και την παρούσα γενιά των συνταξιούχων η οποία, εάν δεν παρέμβουμε, δεν θα πάρει συντάξεις το 2015», υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

«Δεν αυξάνουμε τις εισφορές, δεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας, δεν μειώνουμε τις χαμηλές συντάξεις», ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από το 2010, θα συνεισφέρουν σ΄έναν λογαριασμό αλληλεγγύης και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία που έχουν ανάγκες.

Αναφερόμενος στη χαμένη ευκαιρία να τακτοποιηθεί το ασφαλιστικό επί Τ. Γιαννίτση, ο υπουργός τονίζει ότι «χάθηκαν δύο κρίσιμες δεκαετίες για να λυθεί το ασφαλιστικό και φτάσαμε στο σημείο να αγωνιζόμαστε σήμερα να βρούμε λεφτά για να δώσουμε τον Ιούνιο συντάξεις στους εμπόρους και τους αυτοκινητιστές. Είναι αίσχος».

Βάσει, δε, του νέου συστήματος, που -όπως υπολογίζει η κυβέρνηση- θα εφαρμοσθεί μετά το 2018, ο κ. Λοβέρδος διευκρινίζει ότι «το ένα κομμάτι της σύνταξης θα είναι σύνταξη αλληλεγγύης και θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του κράτους, το άλλο κομμάτι θα είναι ανταποδοτικό, σε σχέση με τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο καθένας θα παίρνει τη σύνταξη που δικαιούται και για την οποία πλήρωσε. Όποιος δουλεύει περισσότερο, θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη».

Σε ό,τι αφορά στα χρήματα, που υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, ο υπουργός Εργασίας μιλά για 900 εκ. ευρώ το 12μηνο και «επίτευξη του Προγράμματος Σταθερότητα».

Τέλος, για το καθεστώς επιτήρησης, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ότι «η επιτήρηση δεν είναι συνδιοίκηση, είναι μία διαδικασία αναξιοπρεπής, αλλά δεν συνεπάγεται εκχώρηση κυριαρχίας».