Skip to main content

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης κινδυνεύει να μείνει η αγορά

Με απεργία απειλούν την Παρασκευή οι βενζινοπώλες, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για άρση του προγράμματος «Ήφαιστος». Σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Την άμεση απόσυρση του προγράμματος «Ήφαιστος», που τους υποχρεώνει να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο απ΄ ό,τι το πουλάνε στους καταναλωτές και να αναμένουν την επιστροφή του ΕΦΚ από το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι βενζινοπώλες, απειλώντας να κλείσουν τις στρόφιγγες των βυτίων τους, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Υγρών Καυσίμων «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής, υπογράμμισε πως ο κλάδος ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση άρση της νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να εφοδιάσουν την αγορά με πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή, που ξεκινάει η διάθεση. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι επαγγελματίες του κλάδου αδυνατούν να καταβάλλουν το υψηλό αντίτιμο που επιβάλλει το πρόγραμμα «Ήφαιστος» και να περιμένουν να τους επιστραφεί ο ΕΦΚ. «Είναι πολλά τα λεφτά που καλείται να βάλει ο επαγγελματίας από τη τσέπη του, τη στιγμή μάλιστα που έχει εκτελέσει έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο «Ήφαιστος» δεν έχει φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. «Ο Ήφαιστος δεν πρόκειται να έχει ποτέ αποτέλεσμα, με τον τρόπο που λειτουργεί», σημειώνει.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, μετά το ναυάγιο της χθεσινής συνεδρίασης και τις δεσμεύσεις του ΥΠΟΙΚ για επιστροφή του ΕΦΚ στους βενζινοπώλες σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων στο σύστημα «Ήφαιστος».

Με το σύστημα «Ήφαιστος» οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρημένο με τον ΕΦΚ που ισχύει για το κίνησης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο), το διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές (με ΕΦΚ 21 ευρώ) και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιείται, με απώτερο στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.