Skip to main content

Χωρίς εξαγωγικά εργαλεία η Ελλάδα

Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μόλις ένα από τα δέκα εργαλεία στήριξης των εξαγωγών που αξιοποιούν εννεά μεγάλες οικονομίες, όπως προέκυψε από το συνέδριο του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη.
Οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να εφαρμόσουν πρακτικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε άλλα κράτη και αποδίδουν σημαντικά,προκειμένου να δουν τις δουλειές τους να αυξάνονται, τονίστηκε στο συνεδριο του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο του  Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Βασίλη Θωμαϊδη. Το κράτος από την πλευρά του θα πρέπει να σταματήσει να σχεδιάζει μόνο του και να ακούει με περισσότερη προσοχή τους επιχειρηματίες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κύριος Θωμαϊδης επεσήμανε, ακόμα, ότι στη χώρα μας μένουν πολλά να γίνουν σε επίπεδο εξαγωγών και πρόσθεσε ότι μόνο ένα από τα δέκα εργαλεία στήριξης των εξαγωγών που παρουσίασαν στο συνέδριο εκπρόσωποι εννέα οικονομιών χρησιμοποιείται στην Ελλάδα επαρκώς, ενώ τα υπόλοιπα, είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου, είτε ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται δεν είναι αποτελεσματικός.

Ο ίδιος ο κύριος Θωμαϊδης τόνισε πως αυτά που παρουσιάστηκαν τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίεςκαι  μένει είναι να τα εφαρμόσουν. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων δεν βρίσκεται σε εξαγωγική ετοιμότητα, με αποτέλεσμα η έλλειψη συγκεκριμένου και στοχευόμενου πλάνου να αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες γίνονται στο εξωτερικό.

 Μεταξύ άλλων ο κ. Θωμαϊδης επεσήμανε ότι εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα εκπονηθεί μελέτη, στην οποία θα συνοψίζονται τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Η μελέτη αυτή θα  αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξειδίκευση των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει σε ΕΣΠΑ και αναπτυξιακό ο ΣΕΒΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον ΣΕΒΕ και την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του αρμόδιου Υπουργείου.