Skip to main content

Χωριό ομογενών θα δημιουργηθεί στον Έβρο

Στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση της ανάπτυξης του Νομού Έβρου έχει σχεδιασθεί η δημιουργία του Ομογενειακού χωριού.
Στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση της ανάπτυξης του Νομού Έβρου έχει σχεδιασθεί η δημιουργία του Ομογενειακού χωριού μέσα από το οποίο επιδιώκεται η δημογραφική ενίσχυση και αξιοποίηση των ανθρώπων του Έβρου, καθώς και η κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επιλογή και Χωροθέτηση του Χωριού

Η επιλογή του χώρου στον οποίο θα ανεγερθεί το χωριό, πραγματοποιήθηκε μετά από την καταγραφή των προτιμήσεων των ομογενών και σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες (Πολεοδομία, Δ/νση Τουρισμού, Δασαρχείο, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Δ/νση Υγείας, Στρατιωτικές Αρχές). Η περιοχή που επιλέχθηκε είναι έκτασης 500 στρεμμάτων περίπου και βρίσκεται βορειοδυτικά σε απόσταση 5 χλμ από το κέντρο της Αλεξ/πολης, δίπλα στο κόμβο της Εγνατίας Οδού, στα όρια Αλίκη - Αμφιθέα - Παλαγία. Βρίσκεται πάνω σε λόφο με ομαλή κλίση. Στο ανατολικό όριο υπάρχει ρέμα το οποίο ρέει από Βορά-Νότο και αποτελεί τη φυσική γραμμή απορροής της ευρύτερης περιοχής. Δυτικά από την πίσω πλευρά του λόφου υπάρχει η κοιλάδα η οποία και αποτελεί τη λεκάνη απορροής.

Τα βασικά έργα υποδομής του χωριού περιλαμβάνουν : α) κυκλοφοριακό και οδικό δίκτυο σε μήκος 15χλμ β) δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης λυμάτων και όμβριων υδάτων γ) δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών δ) εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και άλλων εναλλακτικών πηγών ήπιας μορφής ενέργειας ε) εγκαταστάσεις συλλογικών κεραιών και δορυφορικών ληπτών. 

Επιπλέον, θα συνταχθεί πολεοδομική μελέτη η οποία θα αξιοποιεί τη διατιθέμενη έκταση για αμιγώς οικιστική χρήση, θα κατανέμει ορθολογικά τις λειτουργίες και χρήσεις της γης, θα κατανέμει τους βασικούς άξονες κυκλοφορίας, θα προσαρμόζει τις πολεοδομικές λύσεις στο έδαφος της περιοχής και θα εναρμονίζει τον οικισμό στο σύνολό του με το φυσικό περιβάλλον.

Στα Δημόσια κτήρια προβλέπεται χώρος για το προσωπικό, την υπηρεσία αστυνόμευσης και τα γραφεία των ομογενών (Φορείς, Σύλλογοι, Εταιρία Ο.Χ.Ε.) καθώς και χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κέντρου. Στα εκπαιδευτήρια προβλέπεται βρεοφονηπιακός σταθμός, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Επίσης προβλέπονται κοινόχρηστοι και κοινοφελείς χώροι για παιδικές χαρές, πεζόδρομους, χώρους πρασίνου, περιπάτου, ποδηλατόδρομους, σημεία ξεκούρασης με παγκάκια και κιόσκια. Οι χώροι αυτοί μπορούν να αναπτυχθούν στο κέντρο αλλά και στην υποχρεωτική λωρίδα των 35 μ κατά μήκος της οριογραμμής του ανατολικού ρέματος με ταυτόχρονη αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.

Φορέας Υλοποίησης

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου του Ομογενειακού Χωριού είναι απαραίτητη η σύσταση ενός ξεχωριστού και μοναδικού φορέα ο οποίος θα λάβει τη μορφή μίας ανωνύμου εταιρίας και θα έχει ως κύριο αντικείμενο δράσης την διαχείριση της υλοποίησης του έργου. Σκοπός της εταιρίας θα είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, ανάπτυξη, υλοποίηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Ομογενειακού Χωριού Έβρου.

Χρηματοδότηση του Έργου

Στην προσπάθεια ανεύρεσης πηγών των απαιτουμένων κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του έργου αναπτύχθηκαν τα εξής σενάρια : α) το πρώτο σενάριο αναγνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο ως μία και μοναδική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου β) Το εναλλακτικό σενάριο χρηματοδότησης λαμβάνει υπόψη του περισσότερες από μία πηγές άντλησης κεφαλαίων. Στη περίπτωση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει ολικά ή μερικά τα έργα υποδομών και μέρος αυτών θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτήσουν εξολοκλήρου και τα συμπληρωματικά έργα του ομογενειακού χωριού. Οι πηγές αυτές μπορούν να είναι τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, η διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης για επιμέρους έργα από το φορέα υλοποίησης, οι χορηγίες καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του φορέα και ιδιωτικού φορέα με εξειδίκευση στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση οικιστικών κατασκευαστικών έργων ( Real Estate ).

Χρονοδιάγραμμα του Έργου

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στην υλοποίηση των τεχνικών και κατασκευαστικών έργων έχει εκτιμηθεί ότι απαιτείται χρονικός ορίζοντας 36 μηνών .