Skip to main content

Χιονοστιβάδα οι επισχέσεις εργασίας από εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα

Στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης ακροβατούν πολλές εκατοντάδες απλήρωτοι, επί μακρόν, βορειοελλαδίτες εργαζόμενοι, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις οποίες
Στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης ακροβατούν επί μακρόν πολλές εκατοντάδες απλήρωτοι βορειοελλαδίτες εργαζόμενοι, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και ευρύτερου δημοσίου τομέα στις οποίες απασχολούνται.

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την ακριτική Θράκη, τα κρούσματα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας όσο βαθαίνει η κρίση, προκαλώντας κλιμακούμενες κινητοποιήσεις στις τάξεις του εργατικού πληθυσμού, που αναζητά τρόπους ώστε να διασφαλίσει, αν μη τι άλλο, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων πολλές φορές πολλών μηνών, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία.

Απεργίες, διαδηλώσεις, επισχέσεις εργασίας, αλλά και ασφαλιστικά μέτρα είναι ορισμένα από τα «όπλα» που χρησιμοποιούνται, χωρίς, ωστόσο, και πάλι η εφαρμογή τους να εγγυάται το αποτέλεσμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία «Φάνκο» στη Ροδόπη, που βρίσκονται ακόμη σε επίσχεση εργασίας, αποφάσισαν, από κοινού με το τοπικό Εργατικό Κέντρο, να προβούν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, για να πετύχουν αποπληρωμή δεδουλευμένων πέντε μηνών και ταυτόχρονα επιδομάτων και αδειών. «Το μέλλον είναι αβέβαιο και η απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα επιτακτική», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μαρίνος Πασλίδης, για να προσθέσει ότι  «δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει από εδώ και πέρα, γι’ αυτό θα συνεχιστούν οι αγώνες πιο έντονα. Θα αρχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση, η οποία έχει το πάνω χέρι για να πιέσει τις τράπεζες να μας δώσουν τα λεφτά».

Ο συνδικαλιστής κάλεσε, επίσης, το κράτος και τις τράπεζες «να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να κόψουν, να ράψουν και να δώσουν τα λεφτά, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η ανεργία και μιζέρια» και προειδοποίησε ότι «την φτώχια δεν την ανέχεται κανείς. Θα πάμε σε ακραία μέτρα και για πολλούς θα είναι αργά. Νομίζουν ότι το λέω ως απειλή, αλλά δεν θα αργήσει να γίνει». Οι εργαζόμενοι φοβούνται πλέον και τις απολύσεις, γι’ αυτό, όπως τονίζουν, είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κάθε ενέργεια που θα διασφαλίζει το εργασιακό τους μέλλον.

Επίσχεση εργασίας, επίσης, πραγματοποιούν τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες και οι 39 εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ντέλικο – Μανιτάρια Θράκης», η οποία έχει την έδρα της στη βιομηχανική περιοχή Άβαντα Αλεξανδρούπολης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, για το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2010, και ήδη έχουν καταγγείλει το πρόβλημά τους στο Εργατικό Κέντρο Έβρου, ο πρόεδρος του οποίου συνεπικουρούμενος από τον τοπικό επιθεωρητή εργασίας έκαναν αυτοψία στο εργοστάσιο και διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων ήταν βάσιμες. Ακολούθησε κατάθεση μήνυσης κατά της εταιρείας.

Εξίσου δυσοίωνα είναι τα μαντάτα και από τη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Νίκος Γιαννόπουλος, επανέφερε στο προσκήνιο τις δυσκολίες που περνούν οι περίπου 200 εργαζόμενοι στην εταιρεία Θεμελιοδομή, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Στην περίπτωσή τους, οι οφειλές αφορούν μισθούς δέκα μηνών (και στο διάστημα αυτό έπαιρναν μικροποσά έναντι, για να μπορούν να διαβιούν), όμως το κυρίως πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία όχι μόνο έχει περιέλθει, ουσιαστικά, σε λειτουργική αδυναμία, αλλά ακόμη και η ελπίδα που υπήρχε για υπαγωγή της στην εξυγιαντική διαδικασία του άρθρου 44, του νόμου 1892/90, πριν λίγες ημέρες απορρίφθηκε και επισήμως από το Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση, βέβαια, έσπευσε να γνωστοποιήσει πως θα αναζητήσει άλλους πιθανούς τρόπους για να παραμείνει ζωντανή η επιχείρηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις σκέψεις της είναι και το άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Με την ίδια ευκαιρία ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στους 60 εργαζόμενους (όχι ηθοποιοί) στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι, όπως είπε, με τα κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται για τους συμβασιούχους το εργασιακό τους μέλλον βρίσκεται στον αέρα.

Κραδασμοί καταγράφηκαν και στην εταιρεία Φιλκεράμ – Johnson, η οποία λόγω της κατά περίπου 50% μείωσης της παραγωγής της, εξαιτίας των περιορισμένων παραγγελιών που επέφερε η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον τομέα της οικοδομής, προχώρησε στην εφαρμογή προγραμμάτων διαθεσιμότητας.