Skip to main content

Ξυδάκης: Το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά δεν είναι έλλειψη σεβασμού

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν αποτελεί έλλειψη σεβασμού».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του Κορανίου εντός του ναού της Αγιάς Σοφιάς φαίνεται πως κινείται ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στον Alpha 989 ο κ. Ξυδάκης είπε πως «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού. Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες».

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα καταδίκασε την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Έντονη αντίδραση από τη ΝΔ

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία με ανακοίνωση της αρμόδιας συντονίστριας Ντόρας Μπακογιάννη και του τομεάρχη Γιάννη Κεφαλογιάννη αφένος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα και αφετέρου ασκεί κριτική στην υποτονική αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο. Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Η ανακοίνωση κλείνει με πυρά κατά του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καλούν να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του. «Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους».

Δείτε το βίντεο με την ανάγνωση του Κορανιού εντός της Αγιάς Σοφιάς, που πραγματοποιείται για τις 29 ημέρες του Ραμαζανίου, μια κίνηση ιδιαίτερα προκλητική για το σύνολο του ορθόδοξου χριστιανισμού: