Skip to main content

Ξεσπά ο πρώτος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος - Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα

Ο εμπορικός πόλεμος στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχει ξεκινήσει, ενώ, εννοείται ότι οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη, θα έχουν αντίκτυπο στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ εφαρμόσει τον αμφιλεγόμενο δασμό στις εισαγωγές.

Ολα δείχνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχει ξεκινήσει, ενώ, εννοείται ότι οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην χώρα μας.

Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την πλευρά των ΗΠΑ θα αποτελούσε την μεγαλύτερη ανατροπή στο παγκόσμιο εμπόριο τα τελευταία 100 χρόνια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρα αντιποίνων ύψους 385 δισ. ευρώ κατά των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να αποφύγει έναν "καταστροφικό" για την παγκόσμια οικονομία εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ωστόσο από την άλλη πλευρά δηλώνει είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και την ισχύ των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. "Αν κάποιον ενεργεί κατά των συμφερόντων μας ή κατά των διεθνών κανόνων στο εμπόριο, τότε εμείς διαθέτουμε τους μηχανισμούς ώστε να αντιδράσουμε", είπε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Κάταϊνεν, που είναι αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο.

"Διαθέτουμε το νομικό μηχανισμό εντός της Ε.Ε. αλλά επίσης συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΕ και θέλουμε να σεβαστούμε τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες", προσέθεσε ο κ. Κάταϊνεν. Στην περίπτωση που η Ε.Ε. χάσει την προσφυγή κατά των αμερικανικών δασμών, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή εμπορικών αντιποίνων ύψους 385 δισ. δολαρίων το χρόνο εις βάρος αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά του πολέμου, που ετοιμάζεται...