Skip to main content

«Ξερόλα» αποκάλεσε τον Γιάννη Βαρουφάκη ο Κον Μπεντίτ

Έντονος διάλογος του πρώην ΥΠΟΙΚ με τον Γαλλογερμανό ακτιβιστή: «Γι΄αυτό δεν παρέμεινες υπουργός Οικονομικών, επειδή θέλεις να έχεις δίκιο σε όλα»

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με τον Γαλλογερμανό ακτιβιστή και πολιτικό Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Παρίσι η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;».

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο κτήριο της Όπερας της Βαστίλλης, αρκούσε μόλις μια ατάκα του πρώην ΥΠΟΙΚ ότι «η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας», για να ανάψουν τα αίματα. Ο Κον-Μπεντίτ διέκοψε τον πρώην υπουργό και του είπε: «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών; Γιατί νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Στην πολιτική πρέπει να δέχεσαι τον συμβιβασμό».

Όπως σημειώνει το «Paris Match», και οι δυο τους, δύο άντρες αντισυμβατικοί με έντονες προσωπικότητες, έφτασαν χωρίς να φορούν γραβάτα με τον Γιάννη Βαρουφάκη να εμφανίζεται πολύ πιο επαναστατικός επειδή είναι πιο αρχάριος στην πολιτική.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ στην αρχή της τοποθέτησής του δανείστηκε μία φράση του Σαίξπηρ από το έργο «Ριχάρδος ο Γ'» λέγοντας στο ακροατήριο ότι η χώρα του, μπαίνει «σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας».

Στο δημοσίευμα του περιοδικού γίνεται λόγος για έντονο διάλογο μεταξύ του Βαρουφάκη και του Κον Μπεντίτ με τον δεύτερο να του επισημαίνει: «Γι΄αυτό δεν παρέμεινες υπουργός Οικονομικών. Επειδή θέλεις να έχεις δίκιο σε όλα. Στην πολιτική, πρέπει να αποδέχεσαι τους συμβιβασμούς», φράση που το περιοδικό αποδίδει στον «αέρα» που είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν αντέδρασε ανάλογα, αφού απλώς του χαμογέλασε λέγοντάς του «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του τόσο απέναντι στους συμπολίτες του, όσο και απέναντι στους δανειστές».

«Θεωρητικά, ο Γιάννης έχει δίκιο, αλλά πολιτικά έχει άδικο», απάντησε από την πλευρά του ο Κον-Μπεντίτ σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έδρασε υπό πίεση και δεν μπορεί να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα με τις μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό η πρώην ηγετική φυσιογνωμία του γαλλικού Μάη του '68 είπε σε έντονο ύφος: «Να σταματήσουμε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να γαργαλούν τους εθνικούς εγωισμούς!».

Με το «Paris Match» να τονίζει πως ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είναι άνθρωπος του συμβιβασμού γράφει ότι όπως είπε «επί πέντε μήνες έζησε μια πλήρη άρνηση της δημοκρατίας» στις συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου προσπαθούσε να βρει μια λύση για την ελληνική κρίση με τον ίδιο να χαρακτηρίζει το Eurogroup «θολό» και χωρίς νομικό καθεστώς.

«Δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, δεν έχει πρακτικά που θα επέτρεπαν στους πολίτες να δουν τι λέγεται στο όνομα των λαών, δεν έχει κανένα σεβασμό στη δημοκρατία. Έτσι λειτουργεί ο θεσμός που αποφασίζει για εσάς και για εμένα, για τα παιδιά μου και τα παιδιά σας. Αυτή είναι η Ευρώπη Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν και άλλοι;», είπε.

Χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα εφήμερο μεγάλο οικονομολόγο παραθέτει στο άρθρο του την εκτίμησή του ότι ο χρόνος πιέζει εάν δεν θέλουμε να συνδράμουμε στη χρεοκοπία της Ελλάδας που έχει εξαντληθεί από τη λιτότητα και το λυκόφως των δημοκρατιών μας που απειλούνται από τον λαϊκισμό.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα όπου όπως είπε  «οι ελίτ έχουν κολλήσει μεταξύ τους για να διατηρήσουν την εξουσία τους. Ίσως έχει έρθει η ώρα για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, μια πανευρωπαϊκή συμμαχία που θα δεσμευτεί για να περάσουμε από την Ευρώπη «Εμείς οι κυβερνήσεις» στην Ευρώπη «Εμείς οι λαοί».

Τέλος το περιοδικό, που σημειώνει ότι «καίγεται» να επιστρέψει στην πολιτική,  αποκαλύπτει ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται στα τελειώματα του νέου του βιβλίου του οποίου ο τίτλος αποτελεί μυστήριο. Ωστόσο, είναι θέση να γράψει πως θα θα έχει σχέση με τη φράση του Θουκυδίδη «Οι ισχυροί κάνουν αυτά που μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν αυτά που πρέπει».