Skip to main content

«Ξεψυχούν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στην εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων τον ιδιωτικό τομέα αποδίδουν την «μαύρη τρύπα» στον τομέα της Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τ
της Κάτιας Γερακαρίτου


Από τον Ιούνιο δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία στην Οφθαλμολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης χειρουργούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Ο λόγος,  όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, είναι η έλλειψη υλικών. «Για τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις δεν έχουμε υλικά» σημείωσε η  Γωγώ Παπαϊωάννου, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και Δ/ντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, η οποία ανέφερε παράλληλα, ότι «τα νοσοκομεία κυρίως της επαρχίας γέμισαν και πάλι με ράντζα». 
 
Ιδιωτικοποίηση της υγείας- «Μαύρη τρύπα»

Στην εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα αποδίδουν την «μαύρη τρύπα» στον τομέα της Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ότι πλέον η φύλαξη και η καθαριότητα των νοσοκομείων, ακόμα και τα φαγητά σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. «Η δωρεάν περίθαλψη πλέον στην πράξη έχει καταργηθεί, αφού η λειτουργία των νοσοκομείων  και των κέντρων υγείας πλέον λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης. 

Όπως κατήγγειλε ο κ. Πλωμαρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα της υγείας. Αφού πλέον όλοι οι ασθενείς, ακόμα και οι ανασφάλιστοι, όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους όχι μόνο για την εξέταση αλλά και τις εξετάσεις και τις πράξεις που θα κάνουν.  «Θα πληρώνουμε όλα τα χρόνια εισφορές για την ασφάλισή μας, αλλά και όταν χρειαστούμε το νοσοκομείο και πάλι θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη» σημείωσε ο κ. Πλωμαρίτης, καταγγέλλοντας την τακτική της κυβέρνησης στο θέμα.

Το πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων σημείωσε από την πλευρά της η Γωγώ Παπαϊωάννου, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και Δ/ντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, αναφέροντας, μάλιστα, ότι στο εξής οι διοικητές των νοσοκομείων θα κρίνονται με το κατά πόσο θα μειώσουν το κόστος, όπως τους είπε ο Υπουργός Υγείας στην τελευταία τους συνάντηση. «Εάν συνεχίζει αυτή η κατάσταση θα πρέπει αναγκαστικά να κλείσει το 10% των κλινικών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας» τόνισε η κ. Παπαϊωάννου αποδίδοντας την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στην Πολιτεία.

Η γραμματέας της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα ανέφερε ότι το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται εδώ και 10-15 χρόνια , χαρακτήρισε τη «μαύρη τρύπα» στον τομέα της υγείας «επικοινωνιακό τρικ» και απέδωσε την ευθύνη για τη δημιουργία της στο υπουργείο Υγείας. Έκανε λόγο για υλικά υπερτιμολογημένα μέχρι και 600%, εξαιτίας των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την Υγεία.
 
Εφημερίες- Απλήρωτοι οι γιατροί

Αποδιοργανωμένα παραμένουν τα νοσοκομεία, λόγω της αλλαγής στο πρόγραμμα των εφημεριών. Οι γιατροί αποφάσισαν και καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων, χωρίς να είναι διασφαλισμένοι ότι θα πληρωθούν τις εφημερίες που κάνουν. Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, οι γιατροί έχουν πληρωθεί μόνο το 20% των εφημεριών από τον Ιανουάριο, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν να πληρωθούν τις υπερωρίες από το Μάιο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, είναι ότι η  Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κλείσουν κρεβάτια, καθώς αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα εφημερίας για τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα,  η Παθολογική Κλινική του Ψυχιατρείου, που καλύπτει 150 ασθενείς, για 20 μέρες τον Οκτώβριο θα είναι μόνο με ειδικευόμενο γιατρό σε ενεργό εφημερία.