Skip to main content

Ξεπερνούν το 1,5 εκατ. οι Έλληνες που δεν πληρώνουν το ρεύμα!

Οι απλήρωτες οφειλές προς την εταιρεία έφτασαν πλέον στα 3 δις ευρώ, ενώ κάθε μήνα εντοπίζονται πάνω από 1000 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος,

Ενας στους τρεις Ελληνες δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Οι απλήρωτες οφειλές προς την εταιρεία έφτασαν πλέον στα 3 δις ευρώ, ενώ κάθε μήνα εντοπίζονται πάνω από 1000 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος, οι οποίες στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και περισσότερες.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα των διακανονισμών οφειλών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ για βελτίωση της ρευστότητάς της. Ο αριθμός των πελατών που έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορίστηκε στις 290.000, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών φαίνεται να έκανε χρήση του προγράμματος μόνο και μόνο για να αποφύγει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι περισσότεροι που μπήκαν στη ρύθμιση πλήρωσαν μία ή και δύο δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, οι ενεργοί διακανονισμοί αυξήθηκαν κατά 545 εκατ. ευρώ και ανήλθαν από τα 300 εκατ ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 στα 845 εκατ. ευρώ σήμερα. Από αυτά τα 545 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ εισέπραξε μέχρι σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εισπράττει. Ενας αριθμός 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές δεν έχει προσέλθει για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου προγράμματος διακανονισμών, με τη διοίκηση της εταιρείας να τους απευθύνει εκ νέου κάλεσμα να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τον Σεπτέμβριο.